Erdogan objasnio Putinu svoju izjavu o svrgavanju Asada

© REUTERS / Carlo AllegriTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan na 71. zasedannju na Ujedinjenih nacija na Menhetnu u Njujorku.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na 71. zasedannju na Ujedinjenih nacija na Menhetnu u Njujorku. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom povodom njegove izjave u vezi sa svrgavanjem predsednika Sirije Bašara Asada, izjavio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov.

U utorak je Erdogan izjavio da je turska armija počela vojnu operaciju u Siriji kako bi okončala vladavinu Asada.

„Mogu samo da kažem da je juče naš predsednik razgovarao telefonom sa Erdoganom i da je bilo reči o toj temi“, odgovorio je Ušakov novinarima na pitanje da li je Putin razgovarao sa turskim predsednikom o njegovoj izjavi u vezi sa Sirijom.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin i Erdogan imali „široku razmenu mišljenja“

„Da, on mu je dao odgovarajuće objašnjenje“, rekao je Rjabkov i naveo da ne može da komentariše da li je Rusija zadovoljna Erdoganovim objašnjenjem.

U sredu je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da Kremlj očekuje od Ankare razjašnjenje Erdoganovih reči. Moskva je istakla da ta izjava protivreči prethodnim izjavama turskih vlasti. 

Od kraja avgusta turska vojska uz saradnju sa odredima takozvane „Sirijske slobodne armije“ na severu Sirije vodi operaciju „Štit Eufrata“. 

Zvanični cilj te operacije je čišćenje teritorije od pet hiljada kvadratnih kilometara od terorista DAEŠ-a i stvaranje zone bezbednosti radi smeštaja izbeglica.

Ankara protestuje protiv podrške koju SAD pružaju sirijskim Kurdima, koji se na severu Sirije takođe bore protiv DAEŠ-a. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala