I NATO i Rusija, crnogorska nemoguća misija

© Foto : srbijadanas.netBolje banana u ruci, nego ruska čizma na vratu. Antiruska kampanja u Crnoj Gori
Bolje banana u ruci, nego ruska čizma na vratu. Antiruska kampanja u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi crnogorski premijer na čelu još jedne Milove vlade poručio je da će uvesti Crnu Goru u NATO i nastojati da prevaziđe nerazumevanja u odnosima sa Rusijom. Dakle, i NATO i Rusija. Koliko je to nemoguća misija mogli bi da ga savetuju ovdašnji Srbi s obzirom na to kako su pregovori o pristupanju Srbije EU raspršili iluziju zvanu „I EU i Kosovo“.

Samo pre mesec dana, tokom predizborne kampanje, zvanična Podgorica je odapinjala otrovne strele na Moskvu spočitavajući joj da je podsticala antivladine proteste u Crnoj Gori. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, kao i portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina su u više navrata odbacivali te optužbe smatrajući ih neosnovanim. Đukanovićeve izjave o umešanosti Rusije u proteste u Crnoj Gori ocenili su „potpuno čudnim“, kao deo postojeće navike da se Rusija demonizuje.

„U svemu tražiti đavola i, pritom, nastaviti sa demonizacijom Rusije, to je čuvena zabava mnogih država“, kazivao je tada portparol Putina Dmitrij Peskov. On je izrazio očekivanje da će „prevladati zdrav razum i trezvene ocene“.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Kad priča o Rusiji, Milo je portparol Vašingtona

Nas i Rusa… bilo nekad

Danas, nova, a stara zvanična Podgorica reče istoj Moskvi — počnimo ljubav iz početka. Zarad starih dobrih vremena koja je najbolje iskazivao poznati duhoviti slogan „nas i Rusa 300 miliona“.

Bilo nekad. U međuvremenu se svašta izdešavalo, Crna Gora je stigla u predvorje NATO-a, a ovaj pak na granice Rusije u situaciji nikada hladnijih odnosa Rusije i Zapada od kraja Hladnog rata.

Da li je, uz očekivanu ocenu da će „njegova“ Vlada uvesti Crnu Goru u NATO, novi crnogorski premijer Duško Marković, u ekspozeu tek zarad uljudne retorike, najavio je i prevazilaženje sadašnje situacije sa Rusijom.

„Veću pažnju posvetićemo odnosima sa susedima, EU, sa SAD i Kinom. Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom“, reče Marković.

Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj: Nismo umešani u događaje u Crnoj Gori

Novi crnogorski premijer na čelu još jedne Milove vlade bi da proba neizvodljivu matematiku — i jare i pare. Dakle i NATO i Rusija. Koliko je to nemoguća misija mogli bi da ga savetuju ovdašnji Srbi s obzirom na to kako su pregovori o pristupanju Srbije EU raspršili iluziju zvanu „I EU i Kosovo“. Dva I nekada neizostavno čine jedno ILI.

Rusija za unutrašnju upotrebu

Komentarišući reči Markovića, naučni saradnik Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka Pavel Kandelj za Sputnjik kaže da bi crnogorska vlast želela da stvori utisak da ima relativno dobre odnose sa Moskvom. On smatra da je ta izjava pre svega za ’unutrašnju upotrebu‘, odnosno za proruski deo biračkog tela.

„Šta bi stvarno trebalo uraditi za relaksaciju odnosa? Pre svega, trebalo bi ukinuti antiruske sankcije. Istina je da bi to bio simboličan korak, jer je robna razmena između dve zemlje na nivou statističke greške. Ali to bi značilo da Crna Gora zaista želi da poboljša odnose sa Rusijom“, navodi Kandelj.

On napominje da je poznato da je Rusija veoma nezadovoljna zbog širenja NATO-a i da će to što Podgorica neće odustati od evroatlantskih integracija stvoriti dodatnu prepreku za relaksaciju odnosa.

Milivoje Katnić, crnogorski tužilac - Sputnik Srbija
Specijalni tužilac optužio državljane Rusije za pokušaj rušenja vlasti Crne Gore (video)

„Na kraju krajeva, budućnost odnosa zavisi i od toga da li će Crna Gora i dalje forsirati priču o pokušaju državnog udara i o ’ruskim tragovima‘. Izbori su gotovi, Đukanović je dobio ono što je tražio, i sada situacija zavisi od toga kako će se odvijati odnosi vladajuće garniture i opozicije, koja i dalje traži konkretne dokaze ’puča‘ i bojkotuje Parlament. To je loše po ugled Đukanovića i zemlje, ali ne verujem da će on u potpunosti odustati od teorije zavere, jer bi to kompromitovalo vladajuću garnituru u Crnoj Gori“, zaključio je naučni saradnik Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka.

Predsednik opozicione Demokratske narodne partije u Crnoj Gori Milan Knežević se pak pita kako posle svega Marković može da govori o poboljšanju odnosa sa Rusijom.

„Sa kojim političkim i ljudskim obrazom Duško Marković, posle svega što je govorio o Rusiji, optužujući je da se direktno meša u izbore u Crnoj Gori podržavajući Demokratski front, za šta nije dao nijedan dokaz, i optužujući je nakon izbora da je učestvovala u državnom udaru, što je notorna neistina, može da govorio o bilo kakvom poboljšanju odnosa sa Ruskom Federacijom“, izjavio je Knežević za Sputnjik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala