Alep bi mogao da bude oslobođen do Nove godine

© Sputnik / Michael AlaeddinStari grad u Alepu
Stari grad u Alepu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Alep se štiti od međunarodnih terorista prema jedinstvenom planu i niz faktora svedoči o tome da će grad biti potpuno oslobođen tokom decembra, smatra bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije Leonid Ivašov.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri - Sputnik Srbija
Kerijeva poslednja bitka: Samo da se Tramp ne okrene Asadu

Prema saopštenju ruskog Centra za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji, do utorka popodne potpuno je oslobođena od terorista teritorija istočnog Alepa, gde živi više od 90.000 ljudi. 

Navedeno je da su za njih obezbeđeni topli obroci i medicinska pomoć. Ruski centar za pomoć civilima dostavio je desetine tona prehrambenih proizvoda i lekova, a postavljeno je i 150 poljskih kuhinja. 

Tokom poslednja 24 sata iz delova grada koji su i dalje pod kontrolom terorista izašlo je 507 boraca koji su položili oružje. 

Prema podacima Centra, u skladu sa ranije objavljenom odlukom predsednika Sirije, 484 borca iz redova lokalnih žitelja odmah je amnestirano.

„Može se reći da se odbrana terorista uspavala i da sada beže mahom najamnici iz drugih zemalja, a odmah posle njih počeće da se predaju i naoružani sirijski opozicionari. Informacije o pomoći koju ruska vojska pruža civilima šire se posredstvom ’narodnog radija‘ prilično brzo. Zbog toga se može reći da će tokom decembra, do Nove godine, Alep verovatno biti potpuno oslobođen od terorista i počeće obnavljanje grada, pre svega, životno važnih socijalnih sfera“, izjavio je Ivašov. 

On je uveren da će oslobađanje Alepa biti odlučujuće u čitavoj sirijskoj kampanji. 

Mig 23, Sirijska avijacija - Sputnik Srbija
Sirijska avijacija obnovila vazdušne napade u Alepu

„Ono što mi danas vidimo, to je potpuno drugačija vojska koja oslobađa Alep u poređenju sa onom od pre godinu dana. Oni su profesionalniji vojnici, usvojili su taktiku borbe u gradu, to je vojska koja izvodi kompleksnu ofanzivnu operaciju“, rekao je general-pukovnik Ivašov. 

On, takođe, smatra da se ozbiljno poboljšala koordinacija svih snaga angažovanih u pravcu Alepa. 

„To su i iranski odredi, i kurdski, i Hezbolah. Svi su počeli da rade prema jedinstvenom planu i zamisli i sa jedinstvenim ciljem. I oseća se moćna ruka koja upravlja celim tim procesom“, konstatovao je Ivašov. 

Prema njegovom mišljenju, visoku ocenu zaslužuje i vojno-diplomatski doprinos.

„Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Vojske Rusije, dva puta se u poslednje vreme susretao sa turskim kolegom. I, očigledno, razgovor se vodio o koordinaciji dejstava. I ono glavno što je postignuto jeste da je Turska prestala da pomaže Nusra frontu, pre svega, materijalno i u ljudstvu. Izveli su Tursku iz faze aktivne borbe za Alep“, rekao je Ivašov. 

„Na moralno stanje boraca očigledno je uticao i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD i to što je on preporučio Pentagonu, iako još nije predsednik, da pripremi operaciju za uništenje terorističkih organizacija na Bliskom istoku. Shvativši da neće biti podrške SAD, došlo je do demoralizacije. Takođe, na lokalno stanovništvo, koje su teroristi u Alepu držali zarobljenim, očigledno su dobro uticale sirijske specijalne službe i propaganda, tako da je i ono počelo da pruža odgovarajući otpor“, zaključio je Ivašov. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala