Putin „provetrava“ Kremlj — nema sedenja na dve stolice

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik nastavio je veliku kadrovsku reorganizaciju u Kremlju i državnim organima i razrešio je dužnosti jedan broj akademika iz predsedničke administracije, FSB, Ministarstva odbrane i MUP-a, odnosno one koji su hteli da sede na „dve stolice“ i koji su se oglušili o njegovu zabranu da se ne mogu istovremeno baviti državnim poslom i naukom.
Kremlj - Sputnik Srbija
Svi akademici u Kremlju, FSB-u i MUP-u — otpušteni

Putin je velike kadrovske promene i „rotacije“ u Kremlju i drugim državnim institucijama započeo još letos. On je još u avgustu razrešio dužnosti dugogodišnjeg šefa predsedničke administracije Sergeja Ivanova i imenovao ga za specijalnog predstavnika predsednika po pitanjima ekologije i transporta.

Ivanov je, doduše, i sam tražio da mu se dâ druga dužnost, a ruski predsednik je rekao da je bio zadovoljan njegovim radom na mestu šefa administracije Kremlja.

Putin je takođe smenio i uhapšenog ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva zbog „gubitka poverenja“, a tome je prethodila i smena velikog broja generala u bezbednosnim strukturama zemlje.

Ruski predsednik je poslao u penziju i ambasadora Rusije u Ukrajini Mihaila Zurabova, a velike kadrovske promene u Rusiji dogodile su se i u nekoliko regiona.

Sada su na red došli funkcioneri-akademici, koji su i ranije upozoravani da ne mogu istovremeno obavljati ta dva posla — Putin je još krajem 2015. godine od predstavnika vlasti tražio da se uzdrže od učešće na izborima za Rusku akademiju nauka (RAN), jer, kako je naveo, ljudi koji zauzimaju funkcije u organima državne vlasti, posebno na najvišim mestima, treba ozbiljno da rade, inače neće moći da obavljaju svoje službene obaveze i baviće se istraživačkim radom samo u slobodno vreme kojeg za ljude koji savesno rade faktički nema.

Putin je takođe prošle nedelje upozorio da će otpustiti sve državne službenike koji su uprkos njegovoj preporuci ušli u RAN i jasno im je poručio da će im omogućiti da se „bave samo naukom“.

Ruski analitičari ističu da je Rusija naučila lekciju iz prošlosti.

Ruski Kremlj - Sputnik Srbija
Smena ruske vlade — gledanje u šolju

„Nažalost, ali tako je bilo i u sovjetsko doba kada su funkcioneri debelo profitirali od članstva u Akademiji, jer su na taj način istovremeno dobijali i titule i beneficije. Ne razumem šta će ljudima koji zauzimaju visoke državne funkcije još posao i u nauci?! Mislim da je to, sa jedne strane, nekakav kompleks niže vrednosti, a sa druge strane, to je stvar prestiža i deo nadmetanja među bogatima — kuće, jahte, skupi automobili, titule akademika… Sve je to stvar sujete. Naravno, postoje i izuzeci među državnim funkcionerima, koji mogu da rade na oba fronta, i da se bave naučnim radovima i da rade u službi države. Primer za to je Čerčil, ali i on je šest tomova ’Dugog svetskog rata‘ napisao nakon što je prestao aktivno da se bavi politikom. U svakom slučaju, Putin je poslao činovnicima veoma ozbiljan signal i poručio im je da se ponašaju razumno, moralno i profesionalno. To je signal i rukovodstvu Akademije nauka da treba da zauzme čvršći stav i principijelnu poziciju po tom pitanju i da radi na povećanju ugleda te institucije“, kaže za Sputnjik politikolog i profesor MGIMO Andranik Migranjan. 

U RAN su odbacili mogućnost da neki od akademika budu isključeni iz Akademije, jer je „članstvo doživotno“. Pritom, u toj instituciji ističu da svaki pretendent na „akademsko“ mesto sam donosi odluku o učešću na izborima.

Šef RAN Vladimir Fortov je krajem prošle nedelje rekao i da se niko od novoizabranih naučnika nije obraćao sa molbom da bude isključen iz Akademije.

Prema podacima Ruske akademije nauka, ove godine 14 predstavnika vlasti su postali članovi Akademije, uključujući načelnika Glavne vojno-medicinske uprave Ministarstva odbrane Rusije Aleksandra Fisuna, koga je Putin danas razrešio dužnosti.

Dmitrij Medvedev, Sergej Ivanov i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Šta se krije iza promena u administraciji Kremlja?

Osim njega, ukazom predsednika, dužnosti su danas razrešeni i zamenik ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Savenkov i načelnik uprave za registracije i arhivske fondove FSB Vasilij Hristoforova. Otpušten je i načelnik Glavne medicinske uprave u administraciji predsednika Konstantin Kostenko.

Svi oni su bili akademici, ili dopisni članovi Ruske akademije nauka.

Kao razlog za razrešenje skoro svih činovnika je navedeno da je to učinjeno „prema sopstvenoj želji“, a Hristoforov je razrešen jer je ispunio uslove za odlazak u penziju.

RAN je najveća državna akademija nauka u Rusiji, koja ima 944 akademika. Svi oni su izabrani za doživotne akademike.

Formalno se titula „akademik RAN“ ne smatra naučnim zvanjem, ali donosi niz privilegija, kao što su i dodatna primanja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala