Nema signala da će NATO promeniti pristup prema Rusiji

© REUTERS / Francois LenoirStalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško
Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još uvek nema nikakvih signala da će NATO, koji je zamrznuo većinu projekata zajedničke bezbednosti Rusije i zemalja-članica Alijanse, izmeniti svoj pristup u tom kontekstu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri tom savezu Aleksandar Gruško.

„Ne postoji nikakva saradnja. NATO je zamrznuo praktično celokupnu saradnju u oblasti zajedničkih interesa. Zatvoreni su projekti koji su se ticali zajedničke bezbednosti NATO-a i Rusije. Pre svega, to se ticalo situacije u Avganistanu, koja i dalje degradira, budući da je u pitanju borba protiv terorizma u svakom smislu“, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Ne želi NATO da se širi, nego istočnoevropske zemlje (video)

Nešto ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da Rusija ne treba da bude izolovana i da je Alijansa dužna da sa Moskvom gradi odnose.

Gruško se osvrnuo i na težnju NATO-a da politizuje elemente ruske vojne prakse upozoravajući da postoji pretnja sa istoka, rekavši da je u pitanju mit.

„Poznato je da Rusija o ciljevima svih vojnih vežbi obaveštava OEBS, kao i da organizuje brifinge za vojne atašee drugih zemalja, tako da je taj problem veštački politizovan od strane NATO-a, baš kao što Alijansa to čini i sa drugim elementima vojne prakse. To se radi isključivo kako bi se objasnila realnost pretnje sa istoka“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala