Francusko izborno zagrevanje: Fijon nema pravo na grešku

© AFP 2023 / JOEL SAGET Bivši francuski premijer Fransoa Fijon
Bivši francuski premijer Fransoa Fijon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Narodne skupštine Francuske Tijeri Marijani, član desničarske partije „Republikanci“, vest o pobedi Fransoa Fijona dočekao je u Moskvi. Marijani je za Sputnjik govorio o stanju na francuskoj političkoj sceni pred predsedničke izbore.

„Fransoa Fijon je prema svom cilju išao četiri godine sa ozbiljnim ekonomskim planom. Mnogi eksperti i ekonomski listovi se slažu da on nudi vrlo ozbiljan program. Poenta je u tome što se ili moraju sprovesti reforme koje bi Francusku izvele na dobar put i vratile na nivo koji zaslužuje ili će se nastaviti ekonomski pad, ukoliko ne dođe do promena“, smatra Marijani.

bivši francuski premijer Fransoa Fijon - Sputnik Srbija
Fijon: Ujediniću desnicu u pokušaju da dođem na čelo zemlje

Tijeri Marijani je objasnio i da svaki put kada se susreće sa Francuzima, tokom diskusija, podseća kako je izgledalo glasanje za budžet 1973. godine.

„Od onda Francuska živi ’u dugovima‘. Tako više ne može dalje. Fijon sa druge strane zastupa vrlo jasan stav povodom ekonomskih reformi, ali i spoljne politike. Adut Fransoa Fijona je to što otvoreno govori šta je neophodno učiniti kako bi se izbegla iznenađenja u budućnosti. Sadašnji predsednik Oland, sa druge strane, govori jedno, a radi drugo“, napomenuo je on.

Marijani kaže da se na predstojećim izborima njegova partija plaši „same sebe“ i objašnjava da zapravo niko ne očekuje da će socijalisti ovog puta dobiti na predsedničkim izborima.

„Niko ne veruje da Nacionalni front može da predloži neke konkretne promene ili odluke, jer je ono što predlaže NF zapravo isto ono što je Fransoa Miteran predlagao tokom ′80-ih. NF nudi program koji se zasniva na mešavini ideja komunista i nacionalista: zamrzavanje cena, ponovno uvođenje penzionisanja već sa 60 godina starosti — sve je to utopija i čista demagogija“, komentariše on.

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon - Sputnik Srbija
Fijon: Francuska treba da vodi globalnu i nezavisnu diplomatiju, a ne pokornu

A sa druge strane, govori Marijani, ostalo je svega četiri meseca i greške se za to vreme ne smeju dogoditi, ne smeju se davati obećanja koja ne mogu biti ispunjena.

„Smatram da je izbor Fransoa Fijona, kojeg ja odavno znam, ispravan izbor — jer je on pozitivna, ozbiljna osoba i ima čvrste stavove. Fijon nije čovek koji pravi skandale. Često ga poredim sa predsednikom Žoržom Pompiduom — koga istorija nije dovoljno dobro upamtila, a bio je vredan pažnje kao predsednik Pete republike. Posle generala De Gola, zaista je bilo teško ostaviti trag za sobom, ali Pompidu je bio političar veoma nalik Fransoa Fijonu. Pompidu je vodio dobru ekonomsku politiku i nije previše skretao pažnju na sebe“, zaključio je Marijani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala