Ozbiljne optužbe u TV duelu Hofera i Van der Belena

© AFP 2023 / JOE KLAMAR Norbert Hofer i Van der Belen
Norbert Hofer i Van der Belen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) za predsednika Austrije Norbert Hofer i njegov protivkandidat Aleksander van der Belen razmenili su niz međusobnih optužbi u TV duelu, nedelju dana pred izbore.

Dok je Hofer za Van der Belena tvrdio da je blizak komunistima, njegov protivnik je upozorio na „državnu krizu“ u slučaju izbora kandidata FPO.

Van der Belen je optužio Hofera za širenje nesigurnosti kroz pretnje da će delovati da Austrija istupi iz EU.

Predsednički kandidat Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer. - Sputnik Srbija
Hofer za Sputnjik: Dobri odnosi s Rusijom ne smeju biti prepreka Srbiji ka EU

Hofer je najavio, u više navrata, da će tražiti referendum o članstvu Austrije u EU, ako Unija primi Tursku.

„FPO se igra sa istupanjem Austrije iz EU već 20 godina. Mnogi političari u Evropi strahuju da bi te spekulacije mogle da izazovu lavinu desničarskog populizma“, rekao je sinoć Van der Belen.

Hofer je odbacio te optužbe i rekao da neće biti izlaska Austrije iz EU, podsećajući da je u više navrata rekao da želi pozitivan razvoj Unije.

Dok je Van der Belen ukazao na važnost odnosa Austrije sa Nemačkom, Hofer se založio za tešnje veze sa istočnim i centralnoevropskim susedima, pre svega Rusijom.

Hofer je rekao da je nemačka kancelarka Angela Merkel izazivala ozbiljnu štetu po Evropu politikom „otvorenih vrata“, koja je omogućila stotinama hiljada migranata, među kojima su bili i teroristi, da prođu kroz Austriju prošle godine.

On je napao Van der Belena zbog kritika pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Hofer se nada da će biti prvi predsednik jedne države-članice EU iz redova desnice, nakon predizborne kampanje koja traje 11 meseci.

On uverava da FPO neće, kao što je to učinila prošli put, osporiti ishod izbora 4. decembra, izražavajući uverenje da ovaj put neće biti nepravilnosti.

Zastava Austrije - Sputnik Srbija
Austrija protiv vojske EU

„Čitav svet će gledati. Sve će teći tako da ćemo svi zajedno na miru moći da proslavimo Božić“, naglasio je Hofer.

Van der Belen je izrazio uverenje da će vlasti učiniti sve da ovi izbori prođu u najboljem redu.

On je pokušao da se prikaže kao nezavisni kandidat i najavio da će biti „predsednik centra“.

Istovremeno je ocenio da bi Hofer kao predsednik izazvao „državnu krizu“, ukoliko bi raspustio Vladu, što je u više navrata najavljivao.

Dva kandidata iznela su i različite stavove po pitanju spoljne politike.

Van der Belen se prikazao kao prozapadni političar, koji je orijentisan prema EU, dok je Hofer podvlačio važnost odnosa sa državama Istočne Evrope, kao što su Rusije ili članice Višegradske grupe.

TV duel je još jednom pokazao da u Austriji, uoči izbora, vlada referendumska atmosfera, koja je stvorena kako od strane domaćih medija i političara, tako i iz inostranstva, jer se biračima stalno ukazuje da biraju između desnice i umerene struje.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala