„Berkut“ prekoračio ovlašćenja tokom Majdana

© SputnikViktor Janukovič
Viktor Janukovič - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je na saslušanju putem video-linka iz Rostova na Donu u Rusiji da je „Berkut“ prekoračio ovlašćenja tokom razbijanja mitinga u Kijevu 30. novembra 2013. godine.
Viktor Janukovič - Sputnik Srbija
Janukovič u Ukrajini optužen za izdaju

„Po mom mišljenju, ’Berkut‘ je prekoračio svoja ovlašćenja, ali je to moja tačka gledišta i nju treba da potvrdi istraga“, rekao je Janukovič.

Prema Janukovičevim rečima, u trenutku razbijanja demonstracija na Majdanu su se nalazili uglavnom ekstremni demonstranti, koji su provocirali pripadnike ukrajinskih specijalnih snaga „Berkut“.

On je tokom saslušanja putem video-linka dopustio mogućnost da je u te akcije bio umešan šef njegove administracije Sergej Levočkin.

U svakom slučaju, Janukovič ne zna ko je davao oružje policiji tokom nereda u Kijevu. On je dodao da su oligarsi i pripadnici ultradesničarskih i nacionalističkih pokreta krivi za događaje iz 2014. godine.

U sukobima na glavnom kijevskom trgu Majdanu — Trgu nezavisnosti — u februaru 2014. godine, tokom kojih je opozicija koristila vatreno oružje i „molotovljeve koktele“, poginulo je više desetina ljudi sa obe strane.

Aktuelna ukrajinska vlast tvrdi da su za ta ubistva odgovorni njen politički oponent Viktor Janukovič i specijalni odred policije „Berkut“. Janukovič i saradnici odreda negiraju krivicu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala