Vulin: Kolindina naklonost prema ustaštvu nije sporna

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da naklonost predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prema ustaštvu „više nije sporna“, ali da zabrinjava izostanak osude hrvatskog društva.
Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske - Sputnik Srbija
Kolinda sa ustaškom zastavom (foto)

Vulin je za televiziju Pink rekao da orijentacija i naklonost Kitarovićeve prema ustaškom pokretu više nije sporna, jer je ona, kako je istakao, prvi hrvatski visoki državni funkcioner u istoriji koji je otišao u Blajburg i položio venac na grobove streljanih ustaša.

„To ni Franjo Tuđman nije uradio“, rekao je Vulin.

O tome, ističe, uopšte ne treba razgovarati, već o činjenici da izostaje osuda hrvatskog društva.

„To je ono što mene brine. To da li ima pojedinačnih sledbenika ustaškog pokreta — pa ima ih i očigledno, nažalost, biće ih uvek, biće ih i među pripadnicima najviše vlasti u Hrvatskoj, ali da izostane osuda čitave hrvatske javnosti, to je ono što treba da brine i zbog čega treba glasno da govorimo“, rekao je Vulin.

On je rekao da je istina osnov pomirenja, te da treba pomoći hrvatskom društvu da se izbori sa ustaštvom, dodajući da ne veruje da većina građana Hrvatske misli da su ustaše bile dobre.

„Moramo pomoći i našim komšijama da se izbore sa fašizacijom u sopstvenom društvu. Ne verujem da većina građana Hrvatske misli da su ustaše bile dobre, jer ako je to moguće, onda je poraz naše civilizacije toliko dubok da i sve godine i ratovi su zapravo bili potpuno pogrešni i nije došlo do pobede nad fašizmom“, rekao je Vulin.

„Znam da je do pobede došlo i suguran sam da je većina građana Hrvatske oštro protiv ustaša“, poručio je ministar.

Vulin je dodao da Hrvatska ima problem sa ustaštvom i da se to prepoznaje svaki dan.

„Kada se lupaju ćirilične table u Vukovaru, to je ustaštvo i to je fašizam, kada se slika kraj ustaške zastave, to je ustaštvo i to je fašizam. I kada se govori da je Jasenovac radni logor, to je vređanje žrtava, ne samo srpskih, jevrejskih i romskih, već svih holokausta i svake žrtve Drugog svetskog rata“, rekao je Vulin.

Inače, na društvenim mrežama se pojavila fotografija hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa ustaškom zastavom.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala