Nikolić: Želimo u EU bez priznanja Kosova i svađe sa Rusijom

© Sava RadovanovićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija želi da postane članica Evropske unije, ali postoje dva uslova koja ne može da ispuni, a to je da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da bude u svađi sa zemljama sa kojima je EU u svađi, pre svega mislim na Rusiju, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za televiziju „Al Džazira“.

Ako je NATO odbrambeni savez, ne treba da budemo članica NATO-a jer Srbiju niko neće da napadne, ističe Nikolić.

Pre 16 godina Srbija je počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu i sa Istokom i sa Zapadom — želimo da postanemo članica Unije i u tom smislu može se reći da sarađujemo više sa Zapadom, rekao je Tomislav Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Tomislav Nikolić zaslužuje još jedan mandat

Nikolić je dodao da Srbija ima veliko prijateljstvo i sa Istokom, bliske odnose, istorijske, religiozne, jezičke veze sa Ruskom Federacijom.

Na pitanje zašto, paralelno sa članstvom u EU, Srbija ne želi u NATO, Nikolić ukazuje da je to potpuno druga priča.

„Bili smo napadnuti i bombardovani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posledice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stav naših građana prema NATO-u. Uveren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u“, poručio je Nikolić.

„Ako je NATO odbrambeni savez, ne treba da budemo članica NATO-a jer Srbiju neće niko da napadne. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo nameru da ikada više ratujemo“, dodao je predsednik Srbije.

Tomislav Nikolić na svečanoj sednici Skupštine opštine Knić. - Sputnik Srbija
Nikolić: Prirodno je da budem kandidat SNS

Nikolić je naveo i da je Srbija ove godine održala skoro sto vojnih vežbi sa NATO-om, a samo dve sa Rusijom.

„Ako pričate o zabrinutosti građana zbog moje politike, to je bila moja politika na izborima na kojima sa izabran i to će biti moja politika ako se ponovo kandidujem“, naglasio je Nikolić.

Ne mogu ni da zamislim, rekao je Nikolić, da budem predsednik države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala