Duško Marković je crna kutija

© FB/ Aleksa BecicAleksa Bečić
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Na današnji dan je kriza mnogo dublja nego što je bila prije nekoliko mjeseci i poslednja dešavanja su samo dodatan prilog u svemu tome“, kaže Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore.

„Duško Marković je, bez dileme, crna kutija brojnih društvenopolitičkih zbivanja prethodnih godina, tako da se od njega u bilo kom poslu nije ni mogla očekivati demokratska većina. Radi se o klasičnom namicanju matematičke većine, ali potpuno je jasno da jedna tako krhka većina ne može dovesti do stabilnosti, povjerenja i nužnog oporavka Crne Gore. Naprotiv, imaćemo samo produbljivanje i ekonomske i političke i moralne krize u Crnoj Gori. I ono u šta nemam dilemu je da će ova vlada imati veoma kratko trajanje“, ističe lider Demokrata za Sputnjik.

Lider Pokrate za promjene Nebojša Medojević - Sputnik Srbija
Medojević: Vlada sastavljena od agenata Udbe, dobro došli u 1948.

Ono što je, kako kaže, iz ugla opozicije važno istaći jeste da je opozicija na proteklim izborima osvojila više od 180.000 glasova, što je kada govorimo o opoziciji „jedan od rekorda u novijoj političkoj istoriji“, smatra Bečić. A to je, kako dodaje, i „preko 30.000 glasova više nego na prethodnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, ali i deset hiljada glasova više od DPS-a i njegovih satelitskih partija“.

Naš sagovornik takođe ističe da je veoma značajno i to što opozicija, odnosno 39 poslanika, što je praktično polovina skupštine Crne Gore, održavaju redovne konsultacije i dogovaraju redosled poteza.

„Kao što znate, idemo redom, korak za korakom, dogovor je da nema pojedinačnih istupa već da saopštavamo samo ono što je usaglašeno. Mi se kao Demokrate toga držimo, zato se i ja mogu kretati samo u tim okvirima. Na poslednjem sastanku opozicije dogovoreno je demonstrativno neučestvovanje u radu Skupštine, što je snažna poruka i unutar Crne Gore i van nje. Kao neko ko se uvijek zalagao za negovanje dobrih odnosa među opozicionim partijama, smatram da je od samog metoda političkog pritiska mnogo važnije da ti potezi budu koordinirani, sinhronizovani i isključivo demokratski i građanski“, precizira Bečić.

Što se tiče daljih poteza opozicije i potencijalnih oblika vanparlamentarne borbe i izražavanja nezadovoljstva, kojih ima mogućih na desetine, naš sagovornik kaže da će se o tome razgovarati i dogovarati na način kako je i predočeno.

„Naša infrastruktura je spremna na sve ono što je jedinstven dogovor cjelokupne opozicije, bez obzira da li ćemo imati kombinaciju individualnih, parcijalnih ili jedinstvenih akcija, neophodno je da postoji nužna koordinacija koju imamo. A suština je da svaki potez u narednom periodu mora biti moderan, progresivan, građanski, demokratski, kreativan i produktivan“, zaključuje lider Demokrata za Sputnjik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala