Dodik: Dan državnosti lažan, BiH tada nije postala država

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je, povodom obeležavanja „dana državnosti BiH“ u BiH da je to lažan datum, jer BiH tada nije uspostavljena kao država.

„To je komunistički datum iz vremena bivše Jugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOJ-a. I to je činjenica“, istakao je Dodik za RTRS.

Bošnjaci sada, kaže, pribavljaju neke datume iz prošlosti koji njima odgovoraju i pokušavaju da to nametnu drugima, naglašavajući da je najveći broj učesnika ZAVNOBiH-a bio srpske nacionalnosti.

Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Republika Srpska ponovo na udaru

„Mi to ne proslavljamo, jer tada BiH nije bila uspostavljena. Tada nije postojala kao država niti joj je data državnost“, naglasio je predsednik Srpske.

Jugoslavija je tada bila centralistički uređena u sistemu AVNOJ-a, koji je bio vrhovni zakonodavni, politički organ te zemlje, rekao je Dodik i dodao da je ZAVNOBiH bio samo predstavničko telo određene regije, i tako je bilo i sa drugima.

„Tek kasnije u Jugoslaviji Ustavom iz 1974. godine republike su dobile neki značaj u tom pogledu“, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske smatra da sav apsurd bošnjačkog obeležavanja 25. novembra pokazuje i činjenica da praznik sa komunističkog zasedanja prisvaja Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović, u uniformi Handžar divizije, borio da bi uništio upravo te vrednosti.

„Handžar divizija je bila fašistička paravojna formacija i postoji slika o Aliji Izetbegoviću kao pripadniku te divizije, i on to nije ni krio. Danas njegov sin polaže venac u ime tzv. države BiH dajući mu značaj koji mu uopšte ne pripada“, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da njega, kao potomka kozaračkih partizana i jasenovačkih stradalnika, vređa činjenica da Bakir Izetbegović, čiji je otac bio član Handžar divizije, danas 25. novembar pokušava da prikaže kao svoj datum.

„Kada bi sve ’razgrnuli‘, videli bi da je i te 1943. godine ogromna većina Srba bila u partizanima, a muslimani su se tek negde slikali. Uvek nešto kradu, iz istorije ili nekog trenutka, pa tako i sada“, rekao je Dodik i zaključio da je to apsolutni apsurd koji pokazuje koliko u BiH ništa nije moguće.

On je dodao i da je Dejtonski sporazum pokazao da nikakve BiH kao države nije ni bilo, jer je samo BiH kao republika bivše Jugoslavije bila primorana da suštinski pravi novi politički sistem jer prethodni, komunistički, nije odgovarao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala