Ruski eksperti dokazali da teroristi koriste hemijsko oružje u Alepu

© Sputnik / Michael AlaeddinAlep
Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski specijalisti su dokazali da su militanti koristili otrovne supstance protiv civila u sirijskom Alepu. Municija sa iperitom je korišćena u septembru u naselju Marat um Hauš, saopštili su novinarima eksperti snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu.
Istočni Alep - Sputnik Srbija
Rusija dokazala da sirijski militanti koriste hemijsko oružje

Ruska vojska je pronašla neeksplodiranu granatu nedaleko od vojne kasarne. Radi se o 240-milimetarskoj mini napunjenoj crnom tečnošću od 0,5-1,5 litara.

„Brza analiza sadržaja, obavljena uz korišćenje prenosnog infracrvenog spektrometra, otkrila je prisustvo otrovne supstance iperita koja ostavlja tragove na koži. Iz granate je izvučeno oko 20 mililitara uzorka, municija je hermetisana i dostavljena na teritoriju Centra za pomirenje zaraćenih strana u Alepu radi daljeg istraživanja“, saopštili su eksperti.

Prilikom napada na stambene blokove Marat um Hauša u septembru ranjeno je više od 40 osoba. Jedan od ranjenika opisao je događaje od tog dana, a simptomi ukazuju na dejstvo iperita.

Iperit je otkriven u Prvom svetskom ratu i prvi put ga je upotrebila nemačka vojska 1917. godine u belgijskom gradu Ipri, po kojem je i dobio ime. Korišćenje ovog gasa u vojne svrhe je u potpunosti zabranjeno 1923. godine.

Ranije su ruski eksperti istražili nekoliko područja u provinciji Alep. Na mestima napada terorista su otkrivene granate sa tragovima hlora i belog fosfora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala