Amerika nema od koga da brani Evropu

Kakva budućnost čeka NATO
Pratite nasTelegramOdyssey
Svojim stavovima o NATO-u tokom predsedničke kampanje Donald Tramp je doveo u pitanje opstanak Alijanse. Analitičari ocenjuju da bi, ako bi novoizabrani predsednik SAD uradio ono što je naumio, Amerika mogla da se oprosti od globalnog liderstva.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Šta će Tramp uraditi čim uđe u Belu kuću (video)

O ovoj temi u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su profesor Duško Tomić sa Fakulteta za inženjerski menadžment, izvršni direktor Atlantskog saveta za Srbiju Vlade Radulović i pukovnik vojne kontraobaveštajne službe u penziji i profesor Univerziteta u Beogradu Milan Mijalkovski.

Trampova pobeda će prilično uzdrmati svetsku scenu, posebno ako ostane pri svojim stavovima tokom kampanje, ali i ako ih ublaži, kaže pukovnik Mijalkovski.

„Tramp je realističniji od svojih prethodnika u nekoliko generacija, svestan je da SAD i NATO ne mogu zauvek biti lideri, ne živi u toj iluziji. Takođe, shvata da evropskim partnerima ne preti nikakva opasnost od Rusije i da ne postoji potreba za tolikim ulaganjem SAD u Alijansu. Rekao je, ako evropske članice zaista misle da im preti opasnost od Rusije neka odvajaju više za odbranu, shvata da Amerika nema od koga da ih brani“, kaže pukovnik Mijalkovski.

Profesor Duško Tomić, uz konstataciju da je fingiranje sastavni deo politike velikih sila kako bi se na osnovu reakcije odredila dalja politika, kaže da je Tramp kao majstor rijalitija pokazao koliko je realan političar samim izborom za šefa CIA Majka Pompea, jednog od najglasnijih zagovornika američke realne politike, kao i iskusnog operativca generala Kinlija.

Svet - Sputnik Srbija
Kad bi svi ušli u NATO, da li bi Amerika držala svet na dlanu

„Njegova politika je ’Tramp je zagovornik kritičke geopolitike‘ i njegova politika će biti usmerena ka okretanju na unutrašnje probleme Amerike, ali sigurno se neće odreći energetskog disbalansa u odnosu na Rusku Federaciju koja je u poslednjih deset godina lider u eksploataciji i distribuciji gasa u svetu“, kaže profesor Tomić.

On prognozira da se ključna zemlja talasokratije nikada neće odreći globalnog liderstva, ali će revidirati svoju spoljnu politiku u mnogo čemu.

„Neće više u tolikoj meri finansirati svoje saveznike, ali će morati da sluša naredbe svog vojnog lobija, verovatno će izazivati određena žarišta širom sveta, nadajmo se daleko od Evrope“, dodaje Tomić.

Na pitanje da li su oni koji su se obradovali Trampovoj pobedi, jer bi to bio i kraj NATO-a u velikoj zabludi, izvršni direktor Atlantskog saveta za Srbiju Vlade Radulović odgovara da je to radovanje došlo pre vremena i da je bez realnog osnova. NATO je veliki sistem i nerealno je očekivati da će se ugasiti preko noći, pojedini pominju čak i rezervne varijante kao oružane snage EU, podseća Radulović.

Portugalski vojnici pri NATO snagama, na vojnoj vežbi - Sputnik Srbija
Amerika gura Evropu u trku u naoružanju

„Ne verujem da će doći do velikog odstupanja. Moramo da znamo da će sve ipak najviše zavisiti od republikanske većine i u Senatu i u Kongresu gde oni još uvek drže konce. Imamo i ne tako mali broj republikanaca koji su otvoreno stali protiv Donalda Trampa. Ne vidim da će doći do velikih odstupanja, kraha Saveza. To nije realno. Neki su se i na ovim prostorima radovali, ali više su to iskoristili političari da sebi podignu popularnost, ali ničeg ozbiljnijeg neće biti“, siguran je Radović.

Sagovornici emisije „Svet sa Sputnjikom“ su saglasni da je novoizabrani predsednik SAD zagovornik realistične politike, kao i da će do blage promene u odnosu Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a sigurno doći, a u kojoj meri — vreme će pokazati.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala