Jildirim: Evropa će imati veću štetu, a ne Turska

© AP Photo / Burhan OzbiliciPremijer Turske Binali Jildirim na konferenciji za medije u Ankari
Premijer Turske Binali Jildirim na konferenciji za medije u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Turske Binali Jildirim upozorio je danas Evropu da bi, bez pomoći Ankare, mogla da bude „poplavljena“ talasima migranata i istakao je da bi obustava pregovora EU i Turske bila mnogo štetnija po Evropu nego po Tursku, javlja „Rojters“.

„Mi smo jedan od faktora koji štite Evropu. Ako izbeglice prođu, preplaviće Evropu i preuzeti je, a Turska to sprečava“, rekao je Jildirim u komentaru koji je turska televizija uživo prenosila.

Zastave Turske i EU ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Blokirani pregovori o prijemu Turske u EU

Turski premijer je priznao da bi presecanje veza sa Evropom bilo štetno po Tursku, ali je naglasio da bi to „za Evropu bilo pet do šest puta štetnije“.

Jildirim je ranije danas izjavio da rezolucija kojom se poziva na zamrzavanje pregovora te zemlje o članstvu u Evropskoj uniji nema nikakvog značaja za Tursku i pozvao je lidere EU da se usprotive toj rezoluciji.

„To je beznačajno sa našeg aspekta. EU treba da odluči da li hoće budućnost sa Turskom ili bez nje“, rekao je premijer, preneo je AFP.

On je pozvao lidere EU da se usprotive toj rezoluciji, za koju je rekao da predstavlja „manjak vizije“.

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o zamrzavanju pregovora sa Turskom o članstvu u EU, a moglo bi se reći da je to samo kulminacija odnosa između Unije i Turske, koji su znatno uzdrmani zbog različitih pogleda na izbegličku krizu, ali i julskog pokušaja puča u toj zemlji, zaključila je francuska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala