Federacije novinara podržale Sputnjik nakon rezolucije EP

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaSputnjik
Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara podržale su agenciju Sputnjik povodom rezolucije o suprotstavljanju ruskim medijima koju je u sredu usvojio Evropski parlament.

U sredu je Evropski parlament usvojio rezoluciju pod nazivom „Strateške komunikacije EU kao suprotstavljanje propagandi trećih strana“, u kojoj postoji niz odredbi koje gotovo predlažu da se uvede cenzura ruskih medija. 

„Evropska federacija novinara je osudila rezoluciju kao korak ’demonizacije i cenzure‘, kao i razvijanje retorike Hladnog rata i kritikovala je neverovatno upoređivanje ruskih medija sa terorističkom organizacijom DAEŠ“, navedeno je u saopštenju te organizacije. 

Evropski parlament - Sputnik Srbija
Evropski parlament: Glavni neprijatelji su DAEŠ, Sputnjik i RT

Predsednik Međunarodne federacije novinara Filip Leru je uputio Sputnjiku zvanično pismo u kojem je izrazio podršku kao odgovor na pismo agencije sa potpisom glavne urednice Margarite Simonjan u kojem se traži podrška međunarodnih organizacija — Ujedinjenih nacija, Uneska, OEBS-a i „Reportera bez granica“. 

Leru je u sredu u komentaru za RIA Novosti naveo da je za rezoluciju glasalo 304 od 691 poslanika (179 je bilo protiv, a uzdržanih je bilo 208) i ocenio da je to odličan pokazatelj situacije. 

On je naveo da dokument spominje konkretne ruske medije — RT i Sputnjik, što je, prema njegovoj oceni, veoma neobično. 

Tim medijima, rekao je Leru, treba da bude pružena mogućnost da se zaštite od takvih optužbi pred Evropskim parlamentom. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala