Sputnjik i RT nameravaju da tuže Evropski parlament

Glavna urednica RT Margarita Simonjan
Glavna urednica RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pravnici Sputnjika i RT-a proučavaju mogućnost da se obrate Evropskom sudu zbog rezolucije Evropskog parlamenta o informacionoj borbi protiv ruskih medija koja narušava normative EU u sferi ljudskih prava i slobode štampe, izjavila je glavna urednica agencije i televizijskog kanala Margarita Simonjan.

„Pravnici Sputnjika i RT-a proučavaju sve mogućnosti, uključujući i ovu. Za nas je narušavanje principa slobode govora očigledno“, rekla je Simonjanova. 

Sputnjik - Sputnik Srbija
Sputnjik Evropi: Ne sprečavajte nas da radimo (video)

Komentarišući činjenicu da je ukupan broj poslanika koji su glasali protiv rezoluciju ili su uzdržani veći od broja poslanika koji su glasali za usvajanje ovog dokumenta, Simonjanova je navela da „ovakav nesklad ostavlja nadu da nisu svi u evropskom establišmentu zaslepljeni iracionalnim strahom i spremni da žrtvuju bilo koje principe radu umirivanja tog straha“. 

U sredu je Evropski parlament usvojio rezoluciju pod nazivom „Strateške komunikacije EU kao suprotstavljanje propagandi trećih strana“. 

Kao osnovne informacione pretnje Evropskoj uniji i njenim partnerima u Istočnoj Evropi u rezoluciji se navode agencija Sputnjik, televizijski kanal RT, fond „Ruski mir“ i federalna agencija pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije „Rosotrudničestvo“. 

Od 691 poslanika, učesnika u glasanju, dokument su podržala 304, protiv je glasalo 179, a uzdržano je bilo 208. Na ovaj način za usvajanje dokumenta izjasnilo se manje od 50 odsto onih koji su glasali. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući usvajanje rezolucije čestitao novinarima RT-a i Sputnjika na uspešnom radu. On je naveo da ovaj dokument svedoči o očiglednoj degradaciji predstava o demokratiji u zapadnom društvu. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala