Kako verovati opoziciji o spremnosti za plan UN o Alepu

© AFP 2023 / KARAM AL-MASRI Istočni Alep
Istočni Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave pomoćnika specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju Jana Egelana o tome da ispunjavanje humanitarnog plana UN u Alepu zavisi od Moskve i Damaska, predstavlja izvrtanje činjenica, čija bi podloga mogle da budu izjave o saglasnosti naoružane opozicije s tim planom, izjavio je ruski diplomatski izvor.
Dim se vije nakon vazdušnog napada snaga sirijske vojske na oblast Dare koju drže teroristi na jugu Sirije - Sputnik Srbija
UN: Milion Sirijaca živi pod opsadom

„Egelan izjavljuje da su se naoružane grupacije složile sa ostvarivanjem humanitarnog plana UN, ali takozvane ’garancije’ i ’izjave’ koje nam pokazuju i koje idu od naoružanih grupacija ne ulivaju nam nikakvo poverenje“, rekao je on. 

Sagovornik agencije je objasnio da je jedno od saopštenja o saglasnosti s humanitarnim planom UN koje je Egelan predao Rusiji poteklo od Slobodne sirijske armije. 

„Ipak, veoma čudno izgleda to što tri od pet organizacije koje su navodno potpisale ovo saopštenje ne ulaze u Slobodnu sirijsku armiju. To je Ahrar el Šam, El Faudž el Aual i Džaba Šamija. Nije jasno, takođe, zbog čega je organizacija Fastakim, koja je u sastavu Slobodne sirijske armije, pritom nastupila odvojeno“, naveo je diplomatski izvor. 

Istočni Alep - Sputnik Srbija
Rusija dokazala da sirijski militanti koriste hemijsko oružje

Prema njegovim rečima, Moskvu takođe zbunjuje to što „u predstavljenim dokumentima, koji navodno potvrđuju odluku grupacija, nisu navedena imena komandanata, nema nikakvih potpisa i pečata“. 

„Sumnjano da bi to sve jednostavno mogao da bude falsifikat koji su Ujedinjenim nacijama podmetnuli borci“, naglasio je izvor. 

U ponedeljak je pomoćnik specijalnog izaslanika UN za Siriju izjavio da je ta organizacija dobila zajedničku saglasnost naoružanih opozicionih grupacija u istočnom Alepu za uvođenje humanitarne pauze radi ostvarivanja humanitarne operacije Un, uključujući evakuaciju ranjenih.

Prema rečima Elegana, UN sada očekuju od Rusije i Damaska da do 24. novembra daju potvrdni zaključak o uvođenju humanitarne pauze u istočnom Alepu. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala