Rast mržnje posle Trampove pobede — Njujork sprema specijalni odred

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARY Policija u Njujorku
Policija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Guverner Njujorka Endru Kuomo najavio je osnivanje specijalne policijske jedinice koja bi trebalo da se nosi sa zločinima počinjenim iz mržnje čiji broj je dramatično porastao posle predsedničkih izbora u SAD.

„Neprijatni politički diskurs izbora nije gotov čak ni posle njihovog završetka. Na mnogo načina on je postao čak i još gori, pretvorivši se u socijalnu krizu koja predstavlja ogroman izazov za našu državu, naciju i naše ljude“, rekao je Kuomo za Si-En-En.

Tokom govora održanog u nedelju, Kuomo je takođe obećao da će uspostaviti poseban fond za pravnu zaštitu imigranata koji strahuju od progona posle Trampovog dolaska na vlast.

Demonstranti na protestu protiv Trampa u Portlandu - Sputnik Srbija
Upucana jedna osoba na protestu protiv Trampa (foto, video)

Fond bi, prema guvernerovim rečima, trebalo da „pruži neophodnu pravnu pomoć imigrantima, koji ne mogu sami sebi da priušte odbranu, jer u Njujorku verujemo u pravdu za sve“.

„Ako se počne sa akcijama deportovanja imigranata, reći ću da krenu od mene. Ja sam sin imigranata“, izjavio je Kuomo.

Kuomo takođe namerava da predloži izmene državnog zakona, kako bi zaštitio studente koji su izloženi uznemiravanju ili diskriminaciji.

Prema rečima komesara njujorške policije Džejmsa O′Nila, broj zločina iz mržnje je porastao za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Prošle godine je bilo 250 takvih zločina, a ove 328. Konkretno rečeno, uglavnom se radi o zločinima uperenim protiv muslimanskog stanovništva u Njujorku“, dodao je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala