NATO i EU za osnivanje centra protiv hibridnih pretnji

© Foto : PixabayMediji
Mediji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Finska namerava da osnuje novi međunarodni centar za članice NATO-a i Evropske unije, koji bi se bavio takozvanim „hibridnim pretnjama“, odnosno dezinformacijama i radikalizacijom, najavili su danas zvaničnici, prenosi AFP.
Zoran Milivojević i Dušan Proroković - Sputnik Srbija
Plašenje bliskošću sa Rusijom ne prolazi u Srbiji (audio)

Kako se navodi, ruske dezinformacije i nove taktike DAEŠ-a neke su od pretnji kojima će se baviti centar, čije će sedište biti u Helsinkiju, a koji će se služiti evropskom mrežom eksperata.

„Cilj je da se izgradi otpornost i da svi akteri učestvuju u odbrani protiv hibridnih pretnji“, rekao je šef evropskih poslova u kabinetu premijera Finske Jori Arvonen.

Zvanično, centar će biti osnovan sledeće godine, a početni budžet mu je 2,12 miliona dolara.

Botovanje se pojavilo od kako su se pojavili i kompjuterski virusi. Prvobitno se botovanje koristilo za rešavanje teških  matematičkih operacija, a koristile su ga i vlade stranih država. - Sputnik Srbija
NATO propaganda od Šumadinca pravi bota

Hibridne pretnje su označene kao mešavina konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda ratovanja, poput diplomatije, vojnih metoda, ekonomskih ili tehnoloških akcija, koje zvaničnici i oni koji to nisu koriste na uobičajen način bez pribegavanja formalnim oblicima ratovanja.

Inicijativu Finske podržali su NATO, Evropska agencija za spoljnu politiku, kao i Nemačka, Francuska, Britanija, Španija i Italija, rekao je Arvonen i dodao da je prerano da se sastavi lista zemalja koje su zvanično podržale finansiranje nove institucije.

Centar će biti zadužen za okupljanje internet-eksperata, akademskih i vladinih zvaničnika koji su se već bavili tim problemima u različitim državama.

SAD i Nemačka optužile su ranije Rusiju za sajber-napade i širenje dezinformacija.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala