Janukovič: Državni udar u Ukrajini bio unapred isplaniran

© Sputnik / Sergej Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaViktor Janukovič
Viktor Janukovič - Sputnik Srbija
Pratite nas
Scenario preuzimanja vlasti u Ukrajinu, odnosno državni prevrat, bio je neizbežan, a svi instrumenti koji su se koristili u tom periodu su bili unapred pripremljeni, izjavio je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Ukrajina danas slavi „Dan dostojanstva i slobode“ posvećen trećoj godišnjici protesta.

„Mi dan-danas ne znamo ko je pucao na ljude na Majdanu. U tome je problem. Ta tema je užasno opasna, to je tema rata. Danas niko ne može da se oseća bezbedno“, rekao je Janukovič u intervjuu za film Olivera Stouna „Ukrajina u plamenu“.

Prisećajući se dešavanja iz 2013. godine, Janukovič je objasnio da je Kijev računao na Međunarodni monetarni fond, koji je predlagao neprihvatljive uslove, počevši od zahteva da se drastično povećaju cene energenata za potrebe građana, zbog čega je Ukrajina morala da ih odbije.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Ne razumem uvek logiku naših partnera iz NATO-a

„Ostala nam je Rusija. Moskva nam je rekla da je spremna da sarađuje na partnerskoj osnovi ukoliko budemo poštovali njene interese. Shvatili smo da je sporazum koji je EU pripremila za Ukrajinu zahtevao previše ekonomskih gubitaka, što je dovelo do neuspeha pregovora sa Evropom“, istakao je bivši ukrajinski predsednik.

Govoreći o protestima, Janukovič je rekao da se sve desilo veoma brzo, kao i da ne zna ko je izdao naređenje da se prema demonstrantima upotrebi sila.

„Žestoki sukobi su počeli još u decembru. Odmah su se pridružile i neonacističke organizacije, omladina koja je bila naoružana i tako nasrtala na policiju. Kako sam ja mogao da izađem pred tako nekontrolisanu masu? Sve što se tada primenjivalo je bilo unapred isplanirano“, naglasio je on.

Janukovič je takođe rekao da su u to vreme veoma aktivne bile i zapadne diplomate, te se zapitao da li bi to mogao da bude slučaj u nekoj zapadnoj zemlji.

„Kako bi izgledalo kada bi ukrajinski ambasador prišao demonstrantima, recimo, u Fergusonu i nudio im hranu, istovremeno optužujući američku policiju? Smatram da je to nedopustivo u bilo kojoj zapadnoj zemlji. Zašto bi onda to bilo prihvatljivo u Ukrajini?“, zaključio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala