Kitarovićeva: Srbijo, dobro došla u NATO

© REUTERS / Darren OrnitzKolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske
Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da današnjem svetu treba više, a ne manje NATO-a, i poručila je da će biti prva osoba koja će poželeti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO.

Ona je dodala da veruje da će se to i dogoditi i istakla da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama.

Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Nema tog saveza koji će Srbiju posvađati sa Rusijom i Kinom

„Crna Gora će postati članica za nekoliko meseci, ali šta je sa Makedonijom? Kontroverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije“, rekla je Kitarovićeva.

Naglasila je i da smatra da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nastaviti saradnju u Severnoatlantskom savezu.

Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaksu ocenila da će Tramp, nakon inauguracije i upoznavanja sa informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima prema NATO-u i činjenicama da današnja situacija u svetu zahteva severnoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasledstvo u tom Paktu.

„Verujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam saglasna i sa činjenicom da treba da ispunjavamo naše obaveze, počevši od moje države Hrvatske“, poručila je Kitarovićeva, aludirajući na Trampove izjave tokom predsedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima počiva NATO i pozvao saveznike da ulože više u Alijansu.

Neutralna Srbija — (ne)moguća misija (foto)

Dodala je i da je prisustvovala poslednjem samitu NATO-a u Varšavi, gde je uvidela da je Hrvatska jedna od retkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za odbranu.

„Za mene tu nije reč o troškovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju međunarodnih obaveza“, rekla je Kitarovićeva i izrazila zadovoljstvo što Vlada Hrvatske ozbiljno pristupa međunarodnim obavezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

Govoreći o „ruskoj pretnji“, ona je rekla da tu zemlju neće „uplašiti milijarde dolara investicija“ u odbranu, kao i da su potrebne „solidarnost i brze i okretne reakcije na rusko delovanje“.

„Greška koju smo napravili sa Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u svojem odgovoru“, smatra Kitarovićeva i poručuje da „Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a“, već da sa njom treba sarađivati.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala