Bern: Švajcarski lovci pored ruskog aviona — obična provera

© AFP 2023 / TT NEWS AGENCY / SUSANNE LINDHOLMŠvajcarski lovac F / A-18 "Hornet"
Švajcarski lovac F / A-18 Hornet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Švajcarske saopštilo je da su borbeni avioni sa švajcarskom zastavom, koji su pratili avion sa ruskom delegacijom tokom leta na samit Azijsko-tihookeanske ekonomske saradnje u Peruu, bili u vazduhu radi obične provere, prenosi agencija „Rojters“.

U četvrtak su se švajcarski lovci na nekoliko minuta opasno približili avionu sa ruskom delegacijom, koja je putovala u Peru.

Ministarstvo odbrane Švajcarske je saopštilo da su dva lovca F/A-18 letela pored ruskog aviona sedam minuta, iznad švajcarske teritorije, prenosi agencija.

Krыlo samoleta - Sputnik Srbija
Rusija zatražila objašnjenje od Švajcarske zbog incidenta sa ruskim avionom

Ministarstvo je dodalo da se takvi letovi izvode oko 400 puta godišnje, kako bi se proverilo kome pripadaju avioni inostranih vlada. 

„To je kao policijska patrola na ulici koja proverava automobile da bi se uverila da nisu ukradeni“, naveo je predstavnik Ministarstva odbrane Švajcarske. 

Ranije je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da će Moskva na odgovarajući način odreagovati na objašnjenja Berna povodom incidenta sa ruskim avionom. 

„Posebnu uznemirenost putnika ruskog aviona izazvala je prilično mala razdaljina tih lovaca“, izjavila je Zaharova za televizijski kanal „Rusija 24“. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala