Pusti snovi Vljore Čitaku

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD
Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kfor nije došao na Kosovo da ode, nego da tu ostane trajno i tu niko ne treba da gaji iluziju da će se NATO pomerati sa Kosova. Rezolucija 1244 definiše status Kosova, a Albanci i Zapad pokušavaju da joj umanje uticaj na Kosovu.

Stara poslovica kaže da pas koji laje ne ujeda. Ali da li je baš tako? Predstavljanje redovnog izveštaj Unmika o Kosovu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku Vljora Čitaku, zastupnica Kosova u Americi, iskoristila je da članicama te institucije poruči da Ujedinjene nacije više ne upravljaju Kosovom. 

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Kosovo se krije iza Velikog brata

Da li je Čitaku u stvari time rekla da je Rezolucija 1244, jedina nit koje Kosovo i Metohiju suvereno veže za Srbiju, što se tiče Prištine — mrtva? Ako tome dodamo da su ambasadori nekih zapadnih zemalja pri UN, pre svega američki, predložili da se u UN izveštaj o Kosovu ubuduće predstavlja ređe da li je naša sumnja opravdana? Da li je to pokušaj Kosova koji vodi ka „raskidu veze“ sa Rezolucijom 1244 i polako ali sigurno ka otkazivanju gostoprimstva Unmiku? 

Kosovo ne bi trebalo da može da odluči da privremenu administraciju Unmik proglasi nenadležnom na Kosovu, posebno što je ona nastala iz važeće Rezolucije 1244. Misija Euleksa, s druge strane, u „milosti“ je vlade Kosova, koja odlučuje o tome da li će joj ili ne produžiti mandat. Mandat te misije produžen je ove godine u junu na još dve godine, što ne znači da će vlada Kosova tako postupiti i 2018. godine kada Eulekosov mandat opet bude na stolu kosovske vlade.

Dakle, kad se sve sabere i oduzme, kosovska predstavnica sa govornice UN nije slučajno rekla šta je rekla. Pitanje je samo da li je to rekla jer imaju neki spreman plan i kada će ga aktivirati i, najbitnije, da li će im Amerika, koja je do stupanja na dužnost novog predsednika još u predsedničkom tranzitu, u tome pomoći i koliko.

Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
Kosovo, stvarno i moguće: Doćerasmo li cara do duvara?

Milivoje Mihajlović, ekspert za kosovska pitanja, za Sputnjik ponavlja da teško da će se američka spoljna politika promeniti preko noći.

„Možda postoji neko u političkoj eliti Kosova ko ima iluzije da može nešto da promeni preko noći i da napravi nekakvu prevaru, ali verujem da se američka politika neće bitno promeniti kad je u pitanju Kosovo. Moguće je čak da će se za neki milimetar okrenuti ka pravednijim rešenjem, jer pravednija rešenja donose trajniju stabilnost, ako je to uopšte američki interes“, navodi naš sagovornik.

Ono na šta Mihajlović skreće posebnu pažnju jeste činjenica da se Zapad neće baš tako lako odreći teritorije Kosova, to jest, povući svoje misije i ostaviti Srbe i Albance da sami dovrše posao koji je Zapad zakuvao…

„Ne. Kfor nije došao na Kosovo da ode, nego da tu ostane trajno i tu niko ne treba da gaji iluziju da će se oni povući, to jest, da će se NATO pomerati sa Kosova. Oni će uvek imati neku vrstu izgovora zašto su tu. Ranije je to bila opasnost od mogućih sukoba, sada je to zbog navodne opasnosti od DAEŠ-a“, objašnjava Mihajlović, napominjući da Zapad hoće politički, ekonomski i vojno da ostane prisutan na Kosovu.

Prema njegovim rečima, akciju koju su pokrenuli zapadni ambasadori u UN da se ređe raspravlja o Kosovu treba gledati iz ugla da je slika o Kosovu počela da se menja u svetu i u UN.

„To je jedan od razloga. Ovaj poslednji izveštaj Unmika koji smo čuli bio je objektivniji i nije bio tako izbalansiran kao pređašnji, gde se u milimetar merila i delila krivica na srpsku u i albansku krivicu, jer se uvek pravila simetrija krivice. Ovoga puta je međutim izveštaj Unmika okrenut ka Prištini, gde se jasno čulo da je Priština ta koja opstruira razgovore, kao i da donosi odluke koje su na štetu stabilnosti i mira ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u regionu“, navodi on. 

Predsednici Makedonije i Srbije Đorđe Ivanov i Tomislav Nikolić. - Sputnik Srbija
Nikolić: Priština je za prekid, mi smo za nastavak, ali...

U tom kontekstu Mihajlović kaže da je prirodno da ambasadori država koje su podržavale nezavisnost Kosova i koje su prve priznale tu takozvanu nezavisnost Kosova tu temu skinu sa dnevnog reda u UN. Mihajlović tome dodaje da je ipak najvažniji razlog taj što je Rezolucija 1244 jedini dokument koji zakucava status Kosova.

„Jedno ta Rezolucija definiše status Kosova i oni pokušavaju da na taj način skinu uticaj Rezolucije 1244 i uticaj UN na Kosovu“, pojašnjava Mihajlović.

On podseća da je kosovskim političarima postao manir u govoru da kažu da je „Rezolucija 1244 više ne postoji“.

Međutim, papir koji stoji u UN demantuje ne samo njihove priče, nego i minira njihove namere tako da pred njima ostaje „kineski zid“ rezolucije 1244.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala