Trampov savetnik za bezbednost lični poznanik Putina

© AFP 2023 / MANDEL NGANMajkl Flin
Majkl Flin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp u petak je objavio da namerava da za svog savetnika za nacionalnu bezbednost imenuje generala u penziji Majkla Flina, koji je poznat kao pristalica učvršćivanja veza SAD s Rusijom.

„Drago mi je što će general Flin biti na mojoj strani dok radimo na uništavanju radikalnog islamskog terorizma, uklanjanju geopolitičkih izazova i dok nastojimo da zaštitimo Amerikance unutar zemlje i u inostranstvu“, naveo je Tramp. 

Prema rečima novoizabranog američkog predsednika, „Flin je jedan od najvećih eksperata u vojnom i obaveštajnom sektoru“. 

General-potporučnik u penziji Majkl Flin poznat je kao pristalica učvršćivanja veza sa Rusijom i ponosan je zbog ličnog poznanstva sa Vladimirom Putinom. 

Od 2012. do 2014. godine Flin je bio na čelu Obaveštajne uprave Ministarstva odbrane SAD. Mediji su pisali o Flinu kao mogućem kandidatu za šefa Pentagona. 

Očekuje se da će osnovni zadatak Flina biti osmišljavanje borbe protiv terorističke organizacije DAEŠ. Sam Flin je u više navrata izjavio da je neophodna politička saradnja Vašingtona i Moskve u vezi sa Sirijom. 

Flin je pre nekog vremena posetio Moskvu, gde je na svečanosti posvećenoj jubileju televizijskog kanala RT sedeo pored ruskog predsednika. 

Flin ima više od 30 godina iskustva u vojnoj službi. Od 2012. do 2014. godine vodio je Obaveštajnu upravu Ministarstva odbrane SAD — Vojnu obaveštajnu službu, jednu od 19 organizacija koje pripadaju obaveštajnoj zajednici SAD. 

Tramp je, takođe, izjavio da je uveren da će kongresmen Majkl Pompeo, njegov kandidat za šefa CIA, uspeti da zaštiti bezbednost Amerikanaca i njihovih saveznika. 

Džef Sesions - Sputnik Srbija
Senator iz Alabame biće novi državni tužilac SAD

„Sa zadovoljstvom ću imenovati kongresmena Majkla Pompea na mesto direktora CIA. On je časno služio našoj zemlji i posvetio život borbi za bezbednost našeg naroda… On će biti izvrstan i odrešit lider naše obaveštajne zajednice i moći će da garantuje bezbednost Amerikancima i njihovim saveznicima“, naveo je Tramp.

Pompeo je obećao da će „sarađivati sa obaveštajnim službama, čiji predstavnici svakodnevno rade tako mnogo da bi zaštitili Amerikance“. 

Majkl Pompeo završio je Vojnu akademiju na Vest pointu, a nakon služenja u armiji počeo je da se bavi biznisom. Doktorirao je pravo na Harvardu i radio kao advokat kompanije Vilijams i Konoli.

Pompeo je poznat kao protivnik abortusa, a bio je i protiv zatvaranja zatvora Gvantanamo i pozivao je da se Edvard Snouden osudi na smrtnu kaznu. 

Pompeo je 2013. godine izjavio da svi muslimanski lideri koji ne osuđuju terorizam počinjen u ime islama predstavljaju „potencijalne saučesnike“ u terorističkim napadima.

Administracija Trampa će stupiti na dužnost 20. januara naredne godine. Nakon toga će Kongres SAD početi da razmatra i potvrđuje kandidature za ministarske i druge ključne pozicije koje je predložio novi predsednik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala