Agonija odlazeće administracije SAD sažeta u Kirbijevim rečima

© East News / AP Photo/Manuel Balce CenetaAmerički admiral Džon Kirbi
Američki admiral Džon Kirbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos tvrdnjama Moskve da već duže vreme ne bombarduje Alep, Vašington je ponovo optužio Rusiju da je u napadima na teroriste u tom gradu ruska avijacija gađala bolnice i klinike. Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je na konferenciji za novinare naveo da je ta informacija došla iz izveštaja, kako je rekao, „pouzdanih humanitarnih organizacija“.

Međutim, kada ga je novinarka RT Gajana Čičakjan upitala da precizira koje su to organizacije i kakve informacije su im dale, Kirbi joj je oštro odgovorio da ide i da isto to pitanje postavi, kako je rekao, „sopstvenom Ministarstvu odbrane“.

„Znate šta, zašto vi ne odete i ne pitate svoje ministarstvo odbrane šta to radi. Vi radite za ’Raša tudej‘, je li tako? Zašto ne odete i ne postavite svojoj vladi ista ta pitanja koja postavljate meni? Zašto od njih ne tražite da demantuju to što rade u Siriji?“, upitao je Kirbi novinarku RT.

Ova reakcija portparola Stejt departmenta iznenadila je i druge novinare na konferenciji, uključujući i predstavnike zapadnih medija. Jedan od njih se pridružio diskusiji rekavši da Kirbi postupa nekorektno, prebacujući kao predstavnik Stejt departmenta pitanje na rusko Ministarstvo odbrane.

Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Stejt department deli novinare na podobne i nepodobne

Nakon konferencije za medije, Gajani Čičakjan se obratila druga predstavnica Stejt departmenta, Elizabet Trudo, koja se izvinila zbog ponašanja svog kolege i obećala da će RT dati konkretne adrese bolnica za koje Vašington veruje da su bombardovane. 

Ubrzo zatim usledile su i reakcije iz Moskve. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je rekao da se sva javna retorika američkog Stejt departmenta zasniva na besramnoj laži, dok je vicepremijer Dmitrij Rogozin izjednačio Kirbija sa ministrom propagande Trećeg rajha Jozefom Gebelsom. 

Politički analitičar Vladimir Kirejev za Sputnjik ocenjuje da je teško komentarisati način na koji je zvanični predstavnik američkog Stejt deparmenta odgovorio na pitanje novinarke RT o dokazima da Rusija bombarduje bolnice u Alepu.

Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Učenik nadmašio učitelja: Stejt department po uzoru na Gebelsa

„Mislim da je njegov odgovor bio u najmanju ruku nekorektan i da to nije ponašanje koje priliči zvaničniku jedne od vodećih zemalja u svetu. Naravno da SAD nemaju dokaze da je Rusija bombardovala civilne zgrade, ali namerno dezinformišu javnost kako bi se stvorilo mišljenje da je Rusija apriori kriva i da je počinila stravične zločine protiv čovečnosti“, kaže on.

Prema rečima Kirijeva, izjave poput Kirbijeve su dokaz da se odlazeća administracija spremala za ozbiljan međunarodni konflikt na području Sirije. 

I zamenik predsednika ruske Dume Sergej Železnjak je danas izjavio da je agresivna retorika zvaničnog predstavnika Stejt Departmenta „agonija odlazeće administracije“.

Kirbi napao novinarku RT-a - Sputnik Srbija
Kirbi napao novinarku RT (video)

Međutim, Kirijev se ne slaže se tom tvrdnjom u potpunosti, s obzirom na to da, kako kaže, ljudi koji su igrali vodeće uloge u SAD sada odlaze sa tih funkcija, iako te ne znači da će ujedno i izgubiti svoj uticaj. 

Stoga, zaključuje on, pretnja od globalnog konflikta i dalje postoji, iako je na izborima u SAD pobedio Donald Tramp, koji se zalaže za normalizaciju odnosa sa Moskvom.

Iz ruskog Ministarstva odbrane je saopšteno da Rusija ne izvodi vazdušne napade na položaje terorista u sirijskom Alepu već 29 dana. 

Takođe je saopšteno da su lovci Su-33 iz sastava avijacije koja se nalazi na nosaču aviona „Admiral Kuznjecov“ likvidirali najmanje 30 militanata Nusra fronta u sirijskoj provinciji Idlib, i to u sklopu velike operacije protiv terorista DAEŠ-a u Idlibu i Homsu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala