Klintonova ispred Trampa za milion glasova

© REUTERS / David Becker/Nancy WiechecKandidati za američkog predsednika Demokratske stranke Hilari Klinton i Republikanske partije Donald Tramp
Kandidati za američkog predsednika Demokratske stranke Hilari Klinton i Republikanske partije Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidatkinja Demokratske partije za predsednicu SAD Hilari, Klinton koja je izgubila na proteklim izborima, prestigla je svog konkurenta, republikanca Donalda Trampa, za više od milion glasova, prenosi „Politiko“, pozivajući se na preliminarne rezultate brojanja glasova.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Proteraćemo tri miliona imigranata-kriminalaca

Za bivšu državnu sekretarku SAD glasalo je 61.963.234 ljudi, dok je milijardera podržalo 60.961.185 birača. Kako list navodi, proces brojanja glasova još nije završen u državama Kaliforniji, Juti, Vašingtonu i Mičigenu.

Tramp je sakupio 290 elektorskih glasova, a Klintonova 232 elektorska glasa. Za izbor predsednika potrebno je 270 elektorskih glasova.

To su peti izbori u istoriji SAD da je pobednik osvojio manje glasova od gubitnika. Poslednji put to se desilo 2000. godine kada je predsednik postao republikanac Džordž Buš-mlađi, koji je zaostajao za Albertom Gorom za pola procenta.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala