Srbi u Crnoj Gori suočeni sa nasilnom asimilacijom i diskriminacijom

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić odgovara na pitanja novinara nakon glasanja
Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić odgovara na pitanja novinara nakon glasanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle susreta sa Miloradom Dodikom lider DF-a izjavio je da su Srbi u Crnoj Gori suočeni su sa nasilnom asimilacijom i diskriminacijom koja traje godinama. U takvoj situaciji je i te kako važno da odgovorne adrese, a tu mislim na Vladu Srbije ali i Vladu Republike Srpske, upoznamo sa činjenicama, dodao je on.

Lider Demokratskog fronta Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda u Crnoj Gori.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske i Andija Mnadić lider Demokratskog fronta iz Crne Gore - Sputnik Srbija
Mandić u poseti Dodiku

Mandić je u izjavi za Sputnjik neposredno posle razgovora sa Dodikom rekao da je sastanak dogovoren još prilikom posete predsednika Republike Srpske Crnoj Gori tokom proslave obeležavanja bitke u Crnom Dolu.

Mandić objašnjava da je imao želju da sa Dodikom porazgovara o određenim problemima koje srpski narod ima u Crnoj Gori, ali i da dogovori posetu političke delegacije Srba iz Crne Gore Republici Srpskoj.

„Danas smo se dogovorili da takva delegacija idućeg utorka dođe u Banjaluku i da predsedniku Dodiku i drugim nosiocima vlasti u RS kaže sve ono što je važno da znaju. Mi u Crnoj Gori smo suočeni sa nasilnom asimilacijom, sa diskriminacijom koja traje godinama, suočeni smo sa teškim optužbama i klevetama od crnogorskog režima — od toga da smo napali Crnu Goru, pa do toga da smo organizovali državne udare i pripremali atentate. U takvoj situaciji je i te kako važno da odgovorne adrese — a tu mislim na Vladu Srbije, ali i vladu Republike Srpske — upoznamo sa činjenicama i problemima sa kojima je srpski narod suočen u Crnoj Gori“, kaže Mandić.

Naš sagovornik kaže da je ova poseta samo uvod u ono što žele, a to je da sa Republikom Srpskom izgrade sadržajnije odnose.

„To je važno, iako RS nije svojim Ustavom, kao Srbija, definisala da će voditi računa i brinuti o položaju Srba van svojih granica, mi svakako želimo da i RS bude upoznata sa svim što se dešava Srbima u Crnoj Gori“, navodi Mandić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider Demokratskog fronta Crne Gore Andrija Mandić razgovarali su i o ostalim aktuelnim političkim, ekonomskim i kulturnim temama u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i regionu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala