Zapelo u pregovorima: DPS i Bošnjačka stranka bez dogovora

© Foto : Bošnjačka strankaBošnjačka stranka Crne Gore
Bošnjačka stranka Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokratska partija socijalista nije spremna da prihvati zahteve Bošnjačke stranke (BS), koja je tražila tri resora u novoj vladi, pa je sednica Glavnog odbora BS, na kojoj je juče trebalo da se odlučuje o ovom savezu, odložena za nekoliko dana, saznaju „Vijesti“.

Zbog velikih nesuglasica sa potencijalnim koalicionim partnerom, DPS-om, sednica GO odložena je za narednu nedelju, rekao je sagovornik lista iz vrha BS-a.

Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Bošnjačka stranka: Prvo dogovor unutar manjinskih partija, pa onda sa ostalim

Bošnjaci su tražili mesto potpredsednika Vlade za regionalni razvoj, kao i ministarstva poljoprivrede i socijalnog rada. Za mesto vicepremijera za regionalni razvoj planiran je lider BS Rafet Husović (koji je i sada potpredsednik Vlade).

Potpredsedniku BS-a Kemalu Purišiću partija je namenila mesto ministra poljoprivrede, a njegovom kolegi na istoj stranačkoj poziciji Osmanu Nurkoviću Ministarstvo rada.

U prošlonedeljnim neformalnim kontaktima sa mandatarom i zamenikom lidera DPS-a Duškom Markovićem, Bošnjaci nisu dobili saglasnost za ta mesta, pa je odložena sednica GO koja je bila najavljivana za juče. Na njoj je trebalo samo da se formalizuje Platforma za pregovore, koja uključuje i raniji zahtev za labavu granicu između Rožaja i Novog Pazara.

Pošto DPS nije pristao na uslove BS, ta partija je odlučila da traži još jedno mesto u Vladi ministra bez portfelja.

„Tražimo najmanje koliko dobijaju Socijaldemokrate sa kojima je DPS vodio kampanju na severu. Ako njima može predsednik Skupštine i dva ministarska mesta, mogu i nama“, rekao je sagovornik iz BS-a.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala