Britanija: Živeće NATO

© AFP 2023 / Petras MalukasZastave SAD i NATO
Zastave SAD i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šif britanskog Generalštaba Stjuart Pič smatra da će NATO nastaviti da postoji uprkos kritikama novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je tokom predizborne kampanje govorio da SAD NATO-u plaća više nego sve ostale članice, te da bi to trebalo da se u budućnosti promeni.

Američka baza Ramštjan u Nemačkoj - Sputnik Srbija
NATO se boji da će Tramp povući američku vojsku iz Evrope

Istovremeno, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg upozoravao je Trampa da ovo nije najbolji trenutak da SAD okrenu leđa NATO-u, budući da je upravo ovaj trenutak jedan od najtežih za bezbednost EU.

„NATO je veoma čvrsta i stabilna organizacija. Ona osigurava kolektivnu bezbednost i smatram da je jako važno da svi poštuju svoje obaveze. Siguran sam da će svi to učiniti ukoliko to bude bilo neophodno“, rekao je Pič.

On je takođe siguran da će novoimenovani šef ujedinjenog komiteta američke vojske nastaviti da podržava postojanje NATO-a.

„Imamo jako duboke odnose sa SAD kada je reč o vojnoj saradnji. Te veze su sigurne i one će takve i ostati. Izbor Trampa na mesto predsednika je samo jedna epizoda u američkoj istoriji“, rekao je Pič.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala