Kosovo dobilo pozivni broj 383

Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je večeras da je postignut Sporazum o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i novom mobilnom operateru MTS i da je ovo „veliki uspeh dijaloga u Briselu“.
Telekom Srbija - govornica - Sputnik Srbija
Sporazum sa Prištinom: „Telekom“ ostaje srpski

Sporazum o pozivnom broju za Kosovo i uvođenje još jednog mobilnog operatera rezultat je dijaloga Prištine i Beograda, koji se uz posredovanje Evropske unije vodi u Briselu. Prema tom Sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije će dodeliti Kosovu međunarodni pozivni broj 383, preneo je RTK 2.

„Ovo je veliki uspeh dijaloga u Briselu, i dobra vest za našu zemlju i njene građane“, izjavila je Tahirijeva i navela da će ovaj pozivni broj biti dodeljen 15. decembra.

„Naša država će imati svoj telefonski kôd kao i sve zemlje, imaće puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom, dok će svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada, kao što su 381, 377, 386, biti van upotrebe“, navela je ona.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, i pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija), podseća RTK 2.

U saopštenju se dodaje da je Sporazum o telefonskom kodu postignut zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti Evropske unije koja je bila aktivna u procesu usklađivanja zaključaka i tehničkih detalja sprovođenja Sporazuma o telefonskom kodu.

Navijači tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Kosovski savez zvanično u Evropskoj odbojkaškoj federaciji

Kako je saopštila kancelarija Edite Tahiri, harmonizovani su zaključci koji određuju obaveze za sprovođenje Sporazuma o pozivnom broju, a u punoj su saglasnosti sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Akcionim planom iz 2015.

Prema saopštenju, ovim sporazumom se predviđa da „Srbija uputi pismo Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, u kome se navodi da se slaže da se Kosovu dodeli pozivni telefonski broj, dok je rok za realizaciju ovoga 3. decembar“.

S druge strane, kako je predviđeno sporazumom, Kosovo će, navodi Tahirijeva, dati „privremenu i ograničenu dozvolu operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova“, da je ova dozvola u okviru postojeće infrastrukture mobilne telefonije, a u skladu sa Sporazumom o telekomunikacijama iz 2013. godine.

Ovoj kompaniji će se dodeliti neophodni resursi i frekvencije da „pokrije one zone koje su na teritoriji Kosova“. Ovaj operater će imati ograničen broj korisnika i ista kompanija će imati dozvolu i za fiksnu telefoniju, u skladu sa kosovskim zakonima.

Interpol - Sputnik Srbija
Propao pokušaj Kosova za prijem u Interpol

Kako se saopštava, svi operateri koji su radili bez licence biće ugašeni i tvrdi se da će biti ugašeni i međunarodni pozivni brojevi 381, 377, 386, u trenutku uvođenja pozivnog broja za Kosovo 383, a u prelaznom periodu, do uvođenja državnog koda, biće u upotrebi aktuelne opcije pozivnih brojeva.

„Sporazum o telekomunikacijama i njegovo sprovođenje omogućiće uspostavljanje reda i zakona u oblasti telekomunikacija, i više neće biti ilegalnih operatera“, navodi se u saopštenju iz kabineta Edite Tahiri i dodaje da se sporazumom previđa da se i na severu Kosova „ugase sva tri ilegalna mobilna operatera“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala