Kad je najteže: Tramp tražio blagoslov od pravoslavnog sveštenika (foto)

© REUTERS / Jonathan ErnstDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strasti oko izbora Donalda Trampa za novog američkog predsednika se ne smiruju i mnogi ne mogu da poveruju u pobedu svetski poznatog biznismena i šoumena. A možda mu je pravoslavni Bog pomogao da pobedi?
Novine - Sputnik Srbija
„Bregzit“, Tramp... Koje je sledeće iznenađenje?

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp, koji je inače prezviterijanac, uoči izbora 9. novembra govorio je pred biračima u gradu Kinu, u državi Nju Hempširu, nakon čega se sastao sa pravoslavnim grčkim sveštenikom Emanuelom Lemelsonom.

Nakon razgovora sa sveštenikom, Tramp ga je zamolio za blagoslov pred finalnu fazu izborne kampanje, prenosi grčka informativna agencija „Romfeja“.

Otac Emanuel, koji je magistar bogoslovije i koji predaje na Grčkom koledžu za teološka istraživanja Svetog Krsta u Bruklinu, dao je blagoslov Trampu da postane novi predsednik SAD.

U razgovoru sa Trampom, otac Emanuel je odobrio njegove poglede kada je u pitanju zabrana abortusa, naglasivši da su oni u skladu sa učenjem i interesima Pravoslavne crkve.

Otac Emanuel, koji je nastojnik Crkve Svetog Georgija u gradu Kinu, nazvao je Trampa „pametnim i sposobnim liderom koji Americi može da donese pozitivne promene“.

Nakon predsedničkih izbora, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je Trampu pobedu i poželeo mu jaku volju, božiju pomoć i uspeh u predstojećoj „visokoj i odgovornoj službi“.

Interesantno je da postoji vrlo velika mogućnost da resor finansija zemlje preuzme jedan od najmoćnijih američkih pravoslavaca — generalni direktor jedne od četiri najveće američke banke „Morgan“ Džejms Dajmon, koji je potomak grčkih emigranata. Kada su njegovi preci došli u SAD oni su prezime Papadimitru promenili u Dajmon.

Bez blagoslova Vatikana

Ako su pravoslavci, nevažno da li su to Grci, Srbi ili Rusi, sa velikim oduševljenjem stali uz Trampa, Vatikan je tu zauzeo vrlo oštar stav. Tako je papa Franja u februaru ove godine izjavio da američkog biznismena ne smatra hrišćaninom.

„Čovek koji samo misli na to kako da izgradi zidove, a ne da uspostavlja mostove nije hrišćanin. To nije jevanđeljski. Čovek koji govori takve stvari nije hrišćanin“, reagovao je papa na Trampove reči da će ako postane predsednik podići zid na granici sa Meksikom kako bi zaustavio stalni priliv ilegalnih imigranata.

Papa - Sputnik Srbija
Papa Franja ne komentariše Trampa

Međutim, Tramp je tada obećao katoličkom prvosvešteniku:

„Ako bi DAEŠ napao Vatikan, koji je, kako se zna, krajnji cilj terorista, papa bi maštao i molio se da Donald Tramp bude predsednik, jer on ne bi dozvolio da se to desi. DAEŠ bi bio likvidiran, a ne bi bio predmet razgovora, kao što je sada.“

Rimski papa nije komentarisao izbor Trampa za predsednika SAD.

„Ne ocenjujem političare, samo želim da razumem kakvu patnju može da donese njihovo ponašanje prema siromašnima i nerazvijenima“, rekao je papa Franja u intervjuu italijanskoj „Republici“.

Judaizam — vrlo važan u kampanji

Tokom predizborne kampanje Tramp je vodio proizraelsku politiku, optuživši sadašnje američko rukovodstvo da zanemaruje interese jevrejske države, i više puta je ponavljao da je njegova kćerka udata za Jevrejina, da je prešla u judaizam i da vaspitava njegove unuke u jevrejskoj tradiciji.

„Izrael je veoma važan saveznik SAD i mi ćemo ga štititi 100 odsto. To je naš iskreni i pravi prijatelj“, izjavio je Tramp tokom predizborne kampanje.

Ćerka Donalda Trampa Ivanka Tramp. - Sputnik Srbija
Ova žena će iz senke vladati Amerikom

Tramp je obećavao da će u slučaju da bude izabran revidirati obaveze njegove zemlje u stvaranju nezavisne palestinske države i da će podržati izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali.

Ivanka Tramp je u govoru u sinagogi na Floridi nazvala svog oca „neverovatnom šampionom Izraela i čitavog jevrejskog naroda“, a Jerusalim „večnom prestonicom“.

Treba napomenuti da je do sada 70 odsto američkih Jevreja uvek glasalo za demokrate i, znajući to, Tramp je veliku pažnju u kampanji posvetio agitaciji među njima.

Što se tiče islama, Tramp na izborima nije baš mogao da očekuje veliku podršku pripadnika te religije, s obzirom na to da je jedno od njegovih predizbornih obećanja bilo to da će muslimanima zabraniti ulazak u SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala