Turska zabranila rad 370 nevladinih organizacija

© AP PhotoTurski policajci patroliraju u Ankari.
Turski policajci patroliraju u Ankari. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je zabranila aktivnosti 370 nevladinih organizacija, uključujući i one za zaštitu ljudskih prava i dece, zbog navodne povezanosti sa terorizmom, odluka je Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je danas obrazložio zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš.
Specijalna policija Turske u Istanbulu, Turska - Sputnik Srbija
Turska: Uhapšeno 60 stranih državljana

„Te organizacije nisu ugašene, one su suspendovane. Postoje snažni dokazi da su povezane sa terorističkim organizacijama“, rekao Kurtulmuš.

Turska se, kako je dodao, bori protiv terorizma na više različitih frontova.

„Pokušavamo da očistimo državne institucije od gulenista. U isto vreme borimo se protiv kurdskih ekstremista i Islamske države“, rekao je Kurtulumus novinarima, prenosi Rojters.

Od pomenutih 370 organizacija, 153 su osumnjičene za veze sa pokretom Fetulaha Gulena, 190 sa Radničkom partijom Kurdistana, 19 sa levičarskom militantnom grupom DHKP-C, a osam sa Islamskom državom, preciziralo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zbog navodnih veza sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, koga Ankara optužuje za organizovanje puča u julu, više od 110.000 ljudi u Turskoj je otpušteno sa posla, a 37.000 uhapšeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala