Zeman pozvao Trampa i Putina u posetu

© Sputnik / Host Photo AgencyPredsednik Češke Republike Miloš Zeman razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom njihovog sastanka u Kremlju u Moskvi, Rusija, 9. maja, 2015.
Predsednik Češke Republike Miloš Zeman razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom njihovog sastanka u Kremlju u Moskvi, Rusija, 9. maja, 2015. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Miloš Zeman pozvao je Donalda Trampa da poseti Češku Republiku, nakon čega je bivši ambasador Češke u SAD i u Rusiji Peter Kolarž nagovestio da bi u Pragu mogao da se održi samit Putin—Tramp.

Zeman bi mogao da postane posrednik između Rusije i SAD, smatra bivši senator i zamenik ministra pravde Češke Republike, politikolog Jirži Vivadil.

Ćerka Donalda Trampa Ivanka Tramp. - Sputnik Srbija
Ova žena će iz senke vladati Amerikom

„Ako bi Milošu Zemanu pošlo za rukom da organizuje samit Vladimira Putina i Donalda Trampa u Pragu, to bi bilo sjajno. Ne mislim da je ova ideja neostvariva. Figura Zemana u ulozi posrednika u odnosima između Rusije i SAD je sasvim opravdana: u Moskvi on uživa poverenje i cene ga. Ne zaboravimo da je Zeman prihvatio Putinov poziv i prisustvovao 70. godišnjici Dana pobede“, izjavio je Vivadil za Sputnjik.

Češki političar je dodao i da je Tramp i privatno bio povezan sa Češkom Republikom, a da to takođe igra pozitivnu ulogu.

„Prva Trampova žena je bivša češka manekenka Ivana Tramp, a njihova kćerka Ivanka je aktivno učestvovala u očevoj kampanji. Češku dobro poznaje novi predsednik SAD“, smatra Vivadil.

Prema njegovom mišljenju, izbor Trampa za predsednika SAD može kardinalno da promeni situaciju na svetskoj sceni.

Portreti Donalda Trampa i Vladimira Putina u jednom pabu u Moskvi - Sputnik Srbija
Putin i Tramp se fenomenalno slažu u spoljnoj politici

„Smatram da ćemo biti svedoci nove epohe u međunarodnim odnosima. To bi, između ostalog, moglo da znači i otopljavanje odnosa između Rusije i SAD. Predsednik Putin i izabrani predsednik SAD Tramp mogli bi mirno da se dogovore o svemu: i o politici na Bliskom istoku, ali i o problemima u Evropi. Uveren sam i da Tramp želi da uredi i poboljša odnose sa Rusijom, što je uostalom on i nagovestio tokom svoje izborne kampanje. To je svakako jako bitno, imajući u vidu da je sa druge strane, Klintonova mahala imenom ’Putin‘ kao da preti bombom. Smatram da će jedan od prioritetnih koraka novog predsednika SAD biti normalizacija, pa čak i uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Moskvom“, zaključio je Vivadil.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala