Italija: Muslimanka kažnjena sa 30.000 evra zbog nikaba

© Flickr / David DennisŽena u pustinji
Žena  u pustinji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud severnog italijanskog grada Pordenonea osudio je 40-godišnju muslimanku na četiri meseca zatvora, ali je potom presudu zamenio novčanom kaznom od 30.000 evra zbog odbijanja da skine nikab — tradicionalnu žensku nošnju koja u potpunosti prekriva lice na javnom mestu, saopštio je u petak lokalni list „Mesadžero veneto“.

Incident se dogodio pre 20 dana, kada je žena albanskog porekla, koja godinama živi u Italiji i koja je već dobila italijansko državljanstvo, došla sa prekrivenim licem u zdanje gradske opštine San Vito el Taljamento (u provinciji Pordenone) na zasedanje dečjeg saveta, u kojem je njen sin.

Naslovna stranica studije Sigmund Frojd: Život sa strahom od smrti Ljubomira Erića - Sputnik Srbija
Kako nam je Frojd skinuo „burke“

Uprkos upornim molbama gradonačelnika da skine nikab žena je odbila da to učini. Predstavnici policije su je zbog toga izveli iz sale, kako bi obavili neophodnu proceduru identifikovanja, ali se muslimanka otrgla i vratila u salu. Sednica dečjeg saveta je nakon toga prekinuta. 

Pokrenuta je istraga na osnovu narušavanja zakona iz 1975. godine, prema kojem je na javnim mestima zabranjeno korišćenje „zaštitnih šlemova ili bilo kakvih drugih predmeta koji sprečavaju prepoznavanje lica“. 

Sudija Alberto Rosi je, razmotrivši slučaj Albanke, presudio da žena plati 600 evra i da bude lišena slobode četiri meseca, ali je to odmah zamenjeno velikom novčanom kaznom. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala