Srbiju i Veliku Britaniju povezaće i turbo-folk

© Tanjug / Zoran ŽestićBoris Džonson i Aleksandar Vučić
Boris Džonson i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Velika Britanija Srbiji potrebna kao još jedan stub stabilnosti. Ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je i da je sa ministrom kulture potpisan memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će Velika Britanija da preuzme više turbo-folk muzike.

„Siguran sam da imamo puno šansi da unapredimo ekonomsku saradnju, saradnju po pitanju bezbednosti i sigurnosti“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije koliko će komplikacija u odnosima dveju zemalja napraviti činjenica da Britanija napušta EU.

On je naveo da je činjenica da je Britanija prisutna na Zapadnom Balkanu mnogo duže od pedeset ili stotinu godina, te da je ta zemlja Srbiji potrebna kao stub stabilnosti i kao država koja će uvek pružati podršku stabilnosti regiona.

Boris Džonson i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Džonson u Beogradu: Britanija podržava evropski put Srbije

„Stabilnost regiona je ključna stvar za sve nas ovde i izuzetno duboko sam zahvalan Borisu Džonsonu i Velikoj Britaniji što podržavaju tu politiku“, rekao je Vučić.

Džonson: Nastavićemo da podržavamo Srbiju na putu ka EU

Boris Džonson je izjavio da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ne znači da napušta Evropu, i da ostaje posvećena prijateljskim odnosima sa evropskim zemljama, poput Srbije, poručivši da će nastaviti da je podržava na putu ka EU.

Džonson je posle sastanka sa Vučićem istakao da je fasciniran kako se grad promenio u odnosu na njegovu posetu pre 17 godina, kako je Srbija napredovala, politički i ekonomski.

On je čestitao premijeru Vučiću i pohvalio vođstvo koje pokazuje u normalizaciji odnosa sa sa Prištinom, kao i pružanju podrške Bosni i Hercegovini.

Džonson je dodao da želi da se intenziviraju odnosi Srbije i Velike Britanije na svim nivoima, dodajući da je veoma mnogo investitora iz te zemlje uzbuđeno zbog mogućnosti da dođu i rade u Srbiji.

Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson - Sputnik Srbija
Džonson: London će pratiti rad Specijalnog suda za OVK

„Ostajemo prijatelji Srbije i zahvalan sam što ste rekli da ćemo da pojačavamo i intenziviramo naše odnose na svim nivoima“, rekao je Džonson.

On je dodao da je imao veoma zanimljiv razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova u vezi sa razmenom stručnosti iz oblasti pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i rešavanju problema migracija.

Džonson je rekao i da je sa ministrom kulture potpisan memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će Velika Britanija da preuzme više turbo-folk muzike.

„Čuo sam i da je serija ’Mućke‘ veliki hit u Srbiji“, rekao je Džonson.

On je kao primer kako dve zemlje mogu da sarađuju i postižu sve više naveo dvojicu najboljih tenisera Endija Marija i Novaka Đokovića.

Premijer Srbije je na taj komentar dodao da smo u Srbiji veoma srećni zbog velikog uspeha Endija Marija, ali da je siguran da će Novak da ga veoma brzo stigne, na šta mu je Džonson odgovorio da je pretpostavio da će čuti takav komentar.

„Ovo je staro prijateljstvo koje je produktivno. To je odnos koji je u porastu i oduševljen sam što sam u Begoradu da nadograđujem to prijateljstvo“, zaključio je Džonson.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala