Srbin spasao ruskog orla (foto)

© SputnikOrao
Orao - Sputnik Srbija
Pratite nas
Železničar Ivan Đorđević pronašao je u utorak na šinama železničke stanice Bogojevo, u blizini granice sa Hrvatskom, smrznutog i povređenog orlića, svega nekoliko minuta pre nego što je tim kolosekom projurio voz.

Umotao ga je u svoju jaknu i uneo u kancelariju na železničkoj stanici kako bi ga ugrejao. 

„Ležao je šćućuren među šinama, a krilo mu je bilo slomljeno. Nisam siguran da li ga je neki voz prethodno udario ili ga je povukao vazdušni vakuum i uvukao ispod voza. Trebalo mi je vremena da otkrijem ko je zadužen za ugrožene vrste, a kada sam ustanovio da je to Zavod za zaštitu ptica Vojvodine kontaktirao sam ih i dobio instrukcije kako da o njemu brinem dok oni sutradan ne dođu po njega“, priča Đorđević za Sputnjik.

© SputnikStepski orlić sa Bajkala zaglavljen među šinama
Srbin spasao ruskog orla (foto) - Sputnik Srbija
Stepski orlić sa Bajkala zaglavljen među šinama

Kako kaže, ljudi iz Zavoda za zaštitu ptica orlića su odneli su u Zoološki vrt u Subotici gde su povređenu životinju operisali, a nakon toga su se javili sa informacijom da je ptica dobro i da je reč o crnom, odnosno stepskom orlu sa Bajkala. 

„U Srbiji postoji samo sedam jedinki tog orla i nikome nije jasno kako se on tu našao. Nažalost, krilo nisu uspeli da mu spasu i morali su da ga amputiraju. Orao će ostati kod njih radi razmnožavanja, a obećali su mi da će imati lep život“, kaže Đorđević i dodaje da sa decom planira da poseti orlića u Zoološkom vrtu u Subotici. 

© SputnikOrao
Srbin spasao ruskog orla (foto) - Sputnik Srbija
Orao

Inače, stepski orao sa Bajkala prvi put je posle sto godina u Srbiji viđen 2015. godine na Uvcu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala