Rusija i SAD dogovorile pripremu astronauta za međuplanetarne misije

© Foto : NASA/JPL-CaltechPlaneta Mars na voshode
Planeta Mars na voshode - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i NASA potpisale su sporazum o programu kopnene izolacije za obuku posade astronauta za buduće misije na druge planete, izjavio je direktor Instituta za biomedicinske probleme (IBMP) Ruske akademije nauka Oleg Orlov.
Planeta Mars - Sputnik Srbija
Rusija: Baza u blizini „Vostočnog“ za buduće misije na Mars

„Pripremljen je petogodišnji program održavanja izolacionih eksperimenata. Sa NASA je već potpisan sporazum“, rekao je Orlov.

Prvi eksperiment u okviru ideologije stvaranja Međunarodnog centra za međuplanetarne letove održaće se u jesen 2017. godine, istakao je Orlov. Prema njegovim rečima, kompleks međunarodnog centra će proraditi u bliskoj budućnosti.

Start rakete Sojuz TMA-14M sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Rusi i Amerikanci će zajedno graditi novu svemirsku stanicu

IBMP je predstavio projekat u okviru kojeg se planira da se do 2021. sprovede nekoliko eksperimenata kopnene izolacije u trajanju od nekoliko nedelja do godinu dana.

Najveći izolacioni eksperiment koji je Rusija sprovela u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom bio je „Mars 500“. Tokom treće faze projekta koji je simulirao let na Mars, šest dobrovoljaca provelo je u specijalnom kompleksu 519 dana. Eksperiment je uspešno završen u novembru 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala