Novak: Proizvodnja nafte mogla bi biti zamrznuta na novembarskom nivou

© AFP 2023 / ALEXANDER KLEIN / FILEKonferencijska sala u sedištu OPEK-a u Beču
Konferencijska sala u sedištu OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvodnja nafte mogla bi biti zamrznuta na nivou novembra ukoliko se države-članice OPEK-a u Beču dogovore o merama za stabilizaciju proizvodnje, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.
Konferencijska sala u sedištu OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija
OPEK završio rad na dugoročnoj strategiji

„O ovome će se raspravljati u zavisnosti od toga kada će naše kolege iz OPEK-a doći do zajedničkog dogovora“, rekao je Novak odgovarajući na pitanje koliko je za Rusiju koristan nivo zamrzavanja proizvodnje. „Ukoliko 30. novembra bude doneta odluka, onda će se novembar uzeti kao osnova“, dodao je on.

On je istovremeno istakao da Rusija sa venecuelanskim ministrom nafte Eulogijom del Pinom nije razmatrala zamrzavanje proizvodnje nafte na nivou aprila.

Zemlje proizvođači nafte nisu uspele na sastanku u glavnom gradu Katara Dohi u aprilu da se dogovore o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte.

Pume za naftu - Sputnik Srbija
Uspešni razgovori proizvođača nafte u Beču

Krajem septembra članice OPEK-a su se na neformalnom sastanku Alžiru dogovorile o ograničenju proizvodnje u rasponu od 32,5-33 miliona barela nafte dnevno, ali o konkretnim granicama za svaku od zemalja organizacije zasad ne postoji saglasnost.

Konačna odluka treba da se donese na zvaničnom sastanku OPEK-a 30. novembra u Beču.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala