Džonson: London će pratiti rad Specijalnog suda za OVK

© AFP 2023 / Kirsty WigglesworthŠef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson
Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson danas je na svečanoj sednici Skupštine Kosova poručio da je saradnja sa Specijalnim sudom za ratne zločine OVK od izuzetne važnosti.

„Potrebni su ozbiljni napori da se priznaju greške iz prošlosti. I možemo slobodno reći da svi koji su krivi, na obe strane, moraju biti u zatvorima, to ću reći i u Beogradu. I zbog svega navedenog, veoma je bitna saradnja Kosova sa Specijalnim sudom za ratne zločine, iako je za mnoge to teško pitanje. Mi ćemo pomno pratiti rad Specijalnog suda“, rekao je Džonson, navodi RTK2.

Džonson je, kako prenosi ta televizija, rekao da „Britanija želi da Kosovo bude sila mira i stabilnosti u celom Zapadnom Balkanu, a to mora uključiti i uspostavljanje normalizacije odnosa sa Srbijom“.

„Ja razumem prošlost, bila je puna bola i ja sam to video, ne očekuje se ni od jednog društva da ta sećanja izbriše. Kosovo i Srbija dele zajednički interes, što je normalizacija odnosa, i za to je neophodna politička hrabrost i vizionarska politika, ali ne sumnjam da se ona može ostvariti“, rekao je Džonson.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić večeras će u Beogradu biti domaćin Džonsonu na radnoj večeri u Vili Bokeljka.

Predviđeno je da se Vučić i Džonson obrate medijima u 20.30 sati, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala