Završena vojna vežba „Slovensko bratstvo 2016“

© AP Photo / Darko VojinovicSrpski, ruski i beloruski vojnici desantirali su iz aviona Il - 76, ali i iz helikoptera Mi 8 i Mi 17, kako bi sa zemlje uništili teroriste.
Srpski, ruski i beloruski vojnici desantirali su iz aviona Il - 76, ali i iz helikoptera Mi 8 i Mi 17, kako bi sa zemlje uništili teroriste. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na poligonu Pasuljanske livade danas je održan tehničko-taktički zbor, čime je uspešno završena zajednička vežba „Slovensko bratstvo 2016“, u kojoj je učestvovalo više od 700 pripadnika Vojske Srbije, Vazdušno-desantnih snaga Rusije i Oružanih snaga Belorusije.
Vojne vežbe Slovensko bratstvo - Sputnik Srbija
Ruska bespilotna letelica „tahion“ na delu (video, foto)

Zboru je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poručio da Vojska Srbije nastavlja uvežbavanja sa vojskama brojnih država u svetu, kao i da ga raduje „što naši vojnici mogu potpuno ravnopravno da ispunjavaju zadatke u tim vežbama“.

„Nažalost, zbog vremenskih uslova nismo videli sve aktivnosti koje predstavljaju završnicu vežbe tri vojske, a preneli bismo se u situaciju kada su te vojske zajedno ratovale protiv svetskog neprijatelja“, rekao je Nikolić novinarima.

On je kazao da se u pretpostavljenoj borbi protiv terorizma vidi „da imamo zajednički interes“ i da ne postoji država koja nema interes da se bori protiv terorizma.

Nikolić je čestitao oficirima i vojnicima što i „naša država izdvaja i ono malo što ima kako bi oni bili bolje uvežbani, obučeni i spremni“.

„Ne dao Bog da treba zajedno da ratujemo, to valjda niko više ne želi, ali nećete naći državu koja neće da uvežba svoju vojsku“, rekao je predsednik države.

Vežba „Slovensko bratstvo 2016“, čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju, trajala je od 3. novembra do danas na aerodromima i poligonima Vojske Srbije.

U vežbi je učestvovalo 212 pripadnika Vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika Oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala