Amerika izvezla oružje u vrednosti od 33,6 milijardi dolara

© Flickr / Justin See (coming back)Oružje na prodaju
Oružje na prodaju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju (DSCA) objavila je da je prodaja američkog oružja u inostranstvu dostigla 33,6 milijardi dolara u ovoj fiskalnoj godini.

Ovaj iznos je manji od prošlogodišnjeg, kada je izvoz oružja dostigao rekordnih 46,6 milijardi. Taj dramatični porast povezivao se sa borbom protiv terorističke grupe DAEŠ. Američki zvaničnici su ranije najavili smanjenje prodaje.

Direktor DSCA viceadmiral Džozef Riksi tvrdi da pad od 13 milijardi nije znak neuspeha te agencije.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte - Sputnik Srbija
Duterte otkazao kupovinu oružja od SAD

„Ne posmatramo prodaju kao nekakav zadati cilj koji pokušavamo da dostignemo. Ne postoji brojka na koju idemo. Prodaja je zapravo fundamentalni rezultat spoljne politike. Samo je potrebno da shvatimo kakva nam je radna snaga potrebna za dobijanje takvih rezultata“, izjavio je on.

Riksi je primetio da bi ukupan broj prevazišao prodaju iz fiskalne 2015. godine da je ove godine odobrena dugo očekivana prodaja lovaca F-35 Kuvajtu, Kataru i Bahreinu, čemu su se mnogi nadali.

Najveći svetski izvoznik oružja je u 2016. zaradio 785 miliona dolara od izvoza bombi i projektila, uključujući prodaju GBU-10 Ujedinjenim Arapskim Emiratima; 1,2 milijarde od projektila vazduh-vazduh AIM-120D Australiji; kao i 1,15 milijardi od Saudijske Arabije, za tenkove M1A2S i vozila M88AI/A2.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala