Šta kaže Evropa o Trampovom trijumfu

© Flickr / gingerbeardmanMapa Evrope
Mapa Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donald Tramp pobedio je na predsedničkim izborima u SAD, a rezultati izbora su kod nekih Evropljana izazvali iznenađenje, dok su mu drugi čestitali.

Među prvima Donaldu Trampu je čestitao ruski predsednik Vladimir Putin, koji je izrazio uverenost da će doći do dijaloga između Moskve i Vašingtona.

Francuska desničarka Marin Le Pen čestitala je Trampu i „slobodnom američkom narodu“ na svom tviter profilu.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej čestitala je Trampu i dodala da će Velika Britanija i SAD ostati „jaki i bliski partneri u oblastima trgovine, sigurnosti i odbrane“.

„Britanija i SAD imaju dugu i specijalnu vezu, koja je osnovana na vrednostima slobode, demokratije i preduzimljivosti. Mi smo i ostaćemo jaki i bliski partneri u oblastima trgovine, sigurnosti i odbrane“, rekla je Mejova.

EU - Sputnik Srbija
Šulc: EU će biti teže sa Trampom

Čestitao je i mađarski premijer Viktor Orban poručivši da je „demokratija još živa“.

„Kakve divne vesti. Demokratija je još živa“, objavio je Orban na svom fejsbuk profilu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je republikancu, ističući da će Ankara ojačati „odnose i saradnju zasnovane na poverenju“ sa SAD.

Evropska unija će nastaviti da sarađuje sa SAD posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog predsednika SAD, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Fedrika Mogerini.

„Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promene u politici“, istakla je Mogerinijeva, preneo je AFP.

„Nastavićemo zajedničku saradnju, ponovo otkrivajući snagu Evrope“, navela je Mogerinijeva. 

Lutke Donalda Trampa i Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Svet će biti luđi posle Trampove pobede

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

„Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsednika na slobodnim izborima“, rekao je Šulc za radio „Evropa 1“.

„Moramo da poštujemo budućeg predsednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo“, poručio je Šulc, preneo je „Rojters“.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Volter Štajnmajer izjavio je da pobeda Trampa nije ono što je većina Nemaca priželjkivala, prenosi „Rojters“.

On je ocenio da spoljna politika Vašingtona više neće biti predvidiva kao što je bila do sada i podsetio je da je Tramp tokom kampanje izneo niz kritika na račun Evrope i Nemačke. 

„Rezultati izbora se ne smeju potceniti, bez obzira što se ne podudaraju sa željama većine Nemaca. Ali, mi ćemo ih prihvatiti“, rekao je Štajnmajer.

Međutim, ima i onih koji su šokirani pobedom Trampa. Nemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen navela je da je Trampova pobeda „veliki šok“. 

Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija
Orban o Trampu: Divne vesti, demokratija je još živa

„U interesu Evrope je da SAD ostanu otvorene prema svetu“, rekla je ona, aludirajući na to da Tramp treba da spreči izolaciju SAD.

Član vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije Norbert Rotgen naveo je da niko zapravo nema predstavu šta bi novi predsednik SAD mogao da uradi.

„Ako ljutiti glas uđe u službu i postane glas najmoćnijeg čoveka na svetu… Geopolitički smo u veoma neobičnoj situaciji“, rekao je on.

Francuski ambasador u SAD napisao je na svom tviter profilu da se posle „bregzita“ i izbora u SAD „svet raspada pred našim očima“. Taj tvit je kasnije obrisao.

Španski premijer Marijano Rahoj je takođe čestitao Trampu i naveo da će biti nastavljena saradnja sa SAD. Međutim, španski mediji ne gledaju baš blagonaklono prema sledećem predsedniku SAD, a na naslovnica „El periodike“ piše: „Bože, oprosti Americi“.

Nemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je da će svet biti luđi posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, prenosi „Rojters“.

„Nije kraj sveta, ali će svet biti luđi“, napisao je Mas na svom tviter profilu. 

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije - Sputnik Srbija
Nikolić: Pobedu Trampa nisu očekivali samo oni koji ne vide

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je siguran da će Hrvatska uspostaviti kvalitetne odnose sa novom američkom administracijom i čestitao je republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD.

„Čestitam na pobedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose sa novom administracijom“, rekao je Plenković novinarima u Opatiji.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir takođe očekuje da će Hrvatska nastaviti da gradi savezničke odnose sa SAD. 

„Naš je stav vrlo jasan. Mi ćemo sa SAD graditi savezničke odnose i dalje“, rekao je Štir novinarima u Opatiji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala