Đurić: Niko ne sme da drži lekcije Srbima na KiM

© Tanjug / OKSANA TOSKICDirektor Kancelarije za KiM Marko Đurić
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da „niko nema pravo da Srbima na KiM drži lekcije o tome da li i kada treba da se vrate u kosovske institucije“. Politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji su zamrzli učešće u kosovskim institucijama, nakon što je u Prištini, bez njihove saglasnosti, usvojen zakon o „Trepči“.

„Vidim da ima mnogo političara u Prištini koji bi da sole pamet srpskim predstavnicima i da im objašnjavaju kakav oni stav treba da zauzmu, mi im nećemo soliti pamet pošto su oni izabrani od strane građana da procene šta je to srpski interes“, izjavio je Đurić. 

Prema njegovim rečima, niko na Kosovu i Metohiji neće i ne treba u ime Srba da procenjuje šta je njihov interes. 

Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
Kosovo, stvarno i moguće: Doćerasmo li cara do duvara?

„Ako su Srbi na Kosovu i Metohiji procenili da su njihova prava usvajanjem zakona o ’Trepči‘ zgažena i zbog toga odlučili da ne učestvuju u tim privremenim institucijama, ko to onda može da u njihovo ime odlučuje da se drugačije ponašaju“, zapitao je Đurić.

„Mnogo korisnije bi bilo da se sa srpskim predstavnicima sedne za sto, da albanski političari pokažu da ih vide kao nešto više od običnog dekora koji im je potreban samo kada treba da pred predstavnicima međunarodne zajednice pokažu da su oni tobože multietničke i demokratske institucije, a u praksi pokazuju da imaju onakav odnos prema srpskim predstavnicima kakav su se nekada žalili da su i sami uživali, rekao je Đurić. 

Trepča - Sputnik Srbija
Trepča: Ako se ovako nastavi, Srbi na Kosovu će ostati samo bajka

Upitan da li će uskoro početi primena dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama, Đurić je odgovorio da preostaje da se usaglasi još nekoliko tehničkih detalja, ali da je načelno u interesu Beograda da ljudi i roba preko administrativne linije ka Kosovu i Metohiji prolaze sa što manje poteškoća.

„Mi smo u našim očima i srcima jedna zemlja, i što manje administrativnih linija, to bolje“, rekao je Đurić.

Izvor: Tanjug   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala