Crna Gora: Novi saziv parlamenta konstituisan bez prisustva opozicije

Pratite nas
Iako je prethodno najavljeno da će se na konstitutivnoj sednici novog saziva crnogorskog parlamenta, koja je održana danas na Cetinju, odlučiti ko će biti novi predsednik i potpredsednici Skupštine, sednica je završena bez ovih odluka.

Na dnevnom redu je bio izveštaj Državne izborne komisije (DIK) o rezultatima izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, koji su održani 16. oktobra.

Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija
Crna Gora: Opozicija manjinama nudi i celu Vladu

Kao što je najavljeno, poslanici iz redova opozicije — Demokratskog fronta, Velike koalicije Ključ, Demokrata i SDP — nisu prisustvovali sednici, bojkotujući rad parlamenta zbog nedemokratskih izbora.

Prvu sednicu parlamenta sazvao je odlazeći predsednik Darko Paović, predsedavala je najstariji poslanik Maja Ćatović, a u predsedavanju je imala podršku najmlađeg poslanika u sali, Andrije Nikolića (DPS).

Među poslanicima DPS-a našao se i premijer Milo Đukanović, prenose „Vijesti“.

Mandat poslanicima počeo je nakon što je predsednik Državne izborne komisije (DIK) Budimir Šaranović podneo izveštaj o rezultatima izbora koji su održani 16. oktobra.

Prisutnima se obratio i poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

„Žao mi je što sa nama nisu i ostali koji su izabrani od strane naroda. Nema države bez odgovorne i zrele opozicije“, rekao je između ostalog Nikolić, nakon čega je Ćatović zaključila prvu sjednicu novog saziva Skupštine.

U novom sastavu crnogorskog parlamenta biće 81 poslanik. Prema podacima DIK, Demokratska partija socijalista je na izbora održanim 16. oktobra osvojila 36 mandata, Demokratski front 18, Velika koalicija Ključ devet, Demokrate osam, Socijaldemokratska partija četiri. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po dva, a koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska po jednog poslanika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala