Bombaški napadi u Iraku, 26 poginulih

© AFP 2023 / Haidar HamdaniVozilo Hitne pomoći u Iraku
Vozilo Hitne pomoći u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Broj poginulih u samoubilačkim bombaškim napadima u iračkim gradovima Tikritu i Samari porastao je na najmanje 26, a odgovornost za te napada preuzeo je DAEŠ, prenose danas agencije.

Više od 50 osoba ranjeno je u napadima, navodi AFP. 

Portparol provincije Salahudin Ali el Hamdani rekao je da je 11 osoba stradalo u Samari, gde se napadač razneo među šiitskim hodočasnicima nakon što je aktivirao parkirani automobil-bombu, prenosi AP.

Šiitski borci pod okriljem Bagdada - Sputnik Srbija
Iračka vojska prekinula ofanzivu na Mosul

Rojters navodi, pozivajući se na novinsku agenciju ISNA, da je u Samari poginulo 10 Iranaca.

Najmanje 15 osoba je poginulo u napadu u Tikritu, kada se bombaš-samoubica zaleteo vozilom, prepunim eksploziva, u kontrolni punkt ispred tog grada, ističe AFP.

DAEŠ je u saopštenju preuzeo odgovornost za napade, ali je naveo da je bilo tri samoubilačka napada, od kojih su se dva dogodila u Samari, a jedan u Tikritu.

Neimenovani potpukovnik policije je takođe potvrdio da je još jedan bombaš izvršio napad na parkingu u Samari, ali AFP ističe da su drugi neimenovani izvori pominjali samo jedan napad u tom gradu.

Napadi su se dogodili u vreme kada irački vojnici i bezbednosne snage, uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD, nastoje da isteraju pripadnike DAEŠ-a iz severnog grada Mosula, koji je pod kontrolom džihadista u poslednje dve godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala