Demokrate u Vašingtonu: Klintonova je zločinac — ne damo glas

© REUTERS / Lucy NicholsonDemokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton
Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Elektor Demokratske stranke u američkoj državi Vašington najavio je da na predsedničkim izborima neće glasati za kandidatkinju svoje stranke Hilari Klinton.

Time je njen rezultat postao neizvesniji u državi gde bi trebalo da demokrate imaju podršku velike većine glasača.

Elektor Robert Satijakum, koji je podržavao Bernija Sandersa, takmaca Hilari Klinton u Demokratskoj stranci, rekao je da smatra da je Hilari Klinton „zločinac“, da joj „nije dovoljno stalo“ do njegovih sunarodnika — američkih Indijanaca, i da smatra da „ona stalno menja stavove“.

Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Hilari Klinton — ključna figura u raspadu Libije

On je rekao da mu je bilo teško da odluči, ali da na kraju smatra da zemlju ne mogu predvoditi ni Hilari Klinton ni republikanac Donald Tramp.

„Ona neće dobiti moj glas i tačka!“, rekao je on u telefonskom intervjuu agenciji AP.

Mada Amerikanci za predsednika glasaju u utorak, 9. novembra, oni će tada u stvari glasati za elektore u svakoj od saveznih država, a elektori će 19. decembra odlučiti o tome ko će biti sledeći predsednik.

U svim državama sem u dve, pobednik tog prvog izjašnjavanja glasača dobija sve glasove elektora. U Ustavu ne piše da elektori moraju da glasaju za određenog kandidata, za kojeg su se opredelili glasači, ali neke države imaju kazne za taj slučaj. U Vašingtonu tako Satijakumu preti kazna od 1.000 dolara ako ne bude glasao za Hilari Klinton, ali je on rekao da ga „baš briga za to“.

„Ovo je vreme kada svi treba da ustanemo i progovorimo“, rekao je on.

Satijakum je jedan od 12 elektora demokrata u Vašingtonu, gde se očekuje pobeda Hilari Klinton.

Hilari Klinton - Sputnik Srbija
FBI: Hilari Klinton je antihrist

On je rekao da je ovih dana dobio mnogo kritike jer je rekao medijima da ne može da glasa za Hilari Klinton. Međutim, dodao da su mu elektori iz nekih drugih država zahvalili što je javno rekao šta misli, te da se nada da će neki od njih uraditi isto što i on.

Po Državnoj arhivi SAD, u istoriji SAD je 99 odsto elektora glasalo za kandidate svoje partije, a onima koji tako nisu postupili nikada nije uspelo da promene rezultat izbora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala