Uspeh Srbije na samitu u Rigi

© Foto : Vlada SrbijeSamit u Rigi
Samit u Rigi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je na Samitu „16+1“ u Rigi potpisano šest komercijalnih sporazuma i ugovora i da se odmah kreće sa izgradnjom obilaznice oko Beograda. Jedino je Srbija od zemalja-učesnica Samita potpisala bezvizni režim sa Kinom, istakao je Vučić.

Prvi rezultat Samita „16+1“ Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je potpisanih šest ugovora i sporazuma sa Kinom u vrednosti od 734 miliona evra. Ugovorima je predviđena modernizacija i rekonstrukcije pruge Beograd—Budimpešta, izgradnja dela Koridora 11 i dela obilaznice oko Beograda.

Gostujuću u Dnevniku RTS-a, predsednik Vlade Srbije rekao je da se odmah kreće u radove jer su potpisani komercijalni ugovori u Rigi, koji nisu spisak želja.

„Naše prijatelje iz Kine ćemo zamoliti da krenu odmah u radove jer za jedan deo imamo odobrene kredite, za druge je potrebna procedura od šest-sedam meseci. Ukinuli smo vizni režim za građane Kine, očekujemo veliki broj kineskih biznismena, ali i turista“, istakao je premijer.

Samit u Rigi - Sputnik Srbija
Srbija i Kina potpisale Sporazum o ukidanju viza

Dodaje da će se Srbija prilagoditi viznom režimu jer smo „prvi u Evropi koji su to uradili, a neki su rekli da je to hrabra odluka“.

Premijer je istakao da je Srbija najviše posla u Rigi uradila u poređenju sa drugim zemljama-učesnicama Samita.

Govoreći o razgovorima o RTB Bor, Vučić je rekao da je molio kineskog premijera, i da se Li Kećing nađe u čudu kada čuje molbe i zahteve.

„Nismo razgovarali, ja sam molio, ne može da se razgovara, Li Kećing se u čudu nađe kada čuje šta su molbe i zahtevi. Ja ću nastaviti da molim, uz zahvalnost za ’Železaru‘. Naši ljudi brzo zaborave šta je urađeno, a ovako ’Železara‘ radi, doprinosi, radnici žive i rade i mnogi drugi koji zarađuju“, objasnio je premijer.

„Bezbroj priča sam slušao, Đinđić je želeo da preseče stvari, nije to nama ostavljeno kao zlatna jabuka i da može fenomenalno da radi, imamo rezerve za 50 godina, za neke druge stvari nemamo čak ni resurse i to moramo brzo da rešavamo i ponovo ćemo tražiti podršku“, istakao je Vučić.

Vučić i Li Kećang o RTB Bor i Petrohemiji; potpisana tri sporazuma

Predsednik Vlade Srbije sastao se hrvatskim premijerom Plenkovićem i poljskom premijerkom.

„Imao sam razgovor sa Plenkovićem, učtiv i pristojan. Poljska je od 16 zemalja i najveća i najznačajnija i za nas važna na evropskom putu. Vodio sam sa poljskom premijerkom ozbiljan razgovor, i ići ću u Varšavu 2017. godine, dobio sam poziv“, rekao je Vučić.

Najavio je posetu rumunskog premijera Srbiji.

„Mislim da smo za Srbiju radili dobre stvari. Očitavaće se na kraju u privrednom rastu, političkim odnosima koji unapređuju ambijent ali i životnom standardu, a životni standard su dobri putevi, škole, pruge, ja i danas mogu da kažem da ćemo za vreme ove vlade napraviti više auto-puteva nego što je Josip Broz za 35 godina vladavine“, istakao je Vučić.

Kako je i kineski premijer izrazio zabrinutost za Vučićevu ličnu bezbednost, srpski premijer je rekao da čeka rezultate i da će kasnije o tome govoriti.

Bilateralni sastanak kineske i srpske delegacije - Sputnik Srbija
Šta su sve potpisale Srbija i Kina

Vučić je rekao da se video sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nakon što je pronađeno oružje u blizini njegove porodične kuće i najavio da će svima koji su pokušali da kriminalizuju njegovu porodicu dati pristojan odgovor.

„Ja ću odgovoriti nešto iz svog ugla onima koji su se šalili sa nečim ali i onima koji su pokušavali da kriminalizuju poštene ljude, moju porodicu, tako da ću svima gledati na pristojan i učtiv način da odgovorim. Moj zadatak je da vodim računa o Srbiji, da brinem o budućnosti i šta je to što možemo da uradimo za ljude“, zaključio je premijer.

 

Izvor: RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala