Potonuo brod kod Smedereva, nestali članovi posade

© Tanjug / Zoran ŽestićRečna policija kraj teretnog broda koji je potonuo kod Smedereva.
Rečna policija kraj teretnog broda koji je potonuo kod Smedereva. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef lučke Kapetanije Smederevo Branislav Milešić rekao je večeras „Tanjugu“ da još nisu poznati uzroci zbog kojih se brod „Beograd IKS“ prevrnuo, kao ni sudbine oba člana njegove posade.

Milešić je rekao da se dogodio plovidbeni udes na 116 kilometru Dunava, na potezu kod Smederevske tvrđave, na oko 150 do 200 metara od obale.

Hongkong ostrvo - Sputnik Srbija
Potonuo trajekt kod Hongkonga, više od 100 stradalih

„Motorni brod, samohotka, ’Beograd IKS‘ u vlasništvu preduzeća ’Ivan Milutinović‘ iz Beograda, prevrnuo se iz do sada još nepoznatih razloga. Tom prilikom teret, koji je nosio, pao je u vodu, ali što je najgore dva člana posade koji su bili na brodu su nestala, sa indicijama da su se udavili“, objasnio je Milešić.

Brod se, prema njegovim rečima, nalazi još u plutajućem stanju, sa jednim delom koji je iznad površine.

„Brod je obezbeđen i pod nadzorom. Sve nadležne državne službe su izašle na lice mesta i uviđaj još nije završen. Ne možemo još da kažemo uzrok zbog kojeg se brod prevrnuo“, naglasio je Milešić.

On je najavio da je za sutra planiran nastavak ronjenja, te da će se tada videti da li su članovi posade u kabinama ili ih je voda odnela.

„Mislim da ćemo tek sutra u toku dana saznati činjenice važne za čitav slučaj. Naša inspekcija bezbednosne plovidbe je na licu mesta, sastavljamo zapisnike. Vlasnik broda, koji je angažovao sva sredstva da obezbedi brod, vadiće ga sa dizalicom koju poseduju“, objasnio je Milešić.

Migranti na palubi svog drvenog broda u blizini obale Libije 14. maj 2015 - Sputnik Srbija
Prevrnuo se brod sa migrantima — 13 mrtvih

On je dodao da se barža nalazi na takvom mestu da ne smeta obavljanju plovidbenih uslova i da nema zaustavljanja saobraćaja.

„Najveća je tragedija što su nam ljudi nestali i to je najteži udarac. Takvi udesi nisu česti, naročito sa tragičnim posledicama“, naglasio je Milešić.

On je ukazao da je brod, koji se prevrnuo, imao dva člana posade, kao što je propisano, i da su došli u područje luke Smederevo tokom noći da se usidre, kako bi ujutro nastavili plovidbu.

„Ne možemo da kažemo šta je uzrok nesreće, da li se radi o probijanju vode, poremećenom metacentru ili stabilitetu. To ćemo tek u nastavku uviđaja da prepoznamo i kažemo“, naveo je Milešić.

Dva člana posade „Beograd IKS“ važila su za veoma iskusne i dobre upravljače plovila, a članovi njihovih porodice nalaze se trenutno u Smederevu gde čekaju da se ustanovi šta se sa njima dogodilo.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala