Asad: Zapad u Siriji koristi istu masku kao u Srbiji

© AP Photo / SANA Sirijski predsednik Bašar el Asad
Sirijski predsednik Bašar el Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podržali smo Srbiju kad je reč o Kosovu i Metohiji — uprkos tome što su Turci želeli da iskoriste svoj uticaj u korist Kosova i Metohije, mi smo to odbili, rekao je sirijski predsednik Bašar el Asad u intervjuu za list Politika, prenosi agencija Fonet.

„Ovo je bilo pre našeg rata, pre sedam ili osam godina, i mi smo odbili uprkos dobrim odnosima sa Turskom. Podržali smo Srbiju“, rekao je Asad novinaru Politike Miroslavu Lazanskom, koji ga je intervjuisao u Damasku.

Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Srbija ranije prošla ono što sad prolazi Sirija

Asad je ocenio da na obe strane, u Srbiji i Siriji, nije urađeno šta se moglo kako bi bilateralni odnosi bili u boljoj poziciji.

„Naravno, rat će ostaviti trag na odnose bilo koje dve zemlje. Podržali smo Srbiju, to je razumljivo, ali mi moramo planirati budućnost“, rekao je Asad.

„Rat u vašoj zemlji“, dodao je sirijski predsednik, „bio je prikazivan kao humanitarni rat, gde je Zapad želeo da interveniše kako bi zaštitio određenu zajednicu protiv agresora iz druge zajednice i mnogo ljudi je poverovalo u tu priču“.

„Isto je sa Sirijom, koriste istu masku, humanitarnu. U stvari, Zapad ne brine za vaše ljude, ne brine ni za koga na svetu, osim za svoje interese. Mislim da smo naučili iste lekcije, možda je različita oblast, govorimo o dve decenije razlike, možda su naslovi drugačiji, ali je suština ista“, smatra Asad.

Na pitanje kada će biti završen rat u Siriji, Asad je rekao da je manje od jedne godine potrebno da se reše interni problemi, jer na unutrašnjem planu nije previše komplikovano.

„Postaje složenije kada imate mešanje stranih sila. Kada te strane sile ostave Siriju na miru, mi kao Sirijci možemo da rešimo te probleme za nekoliko meseci, manje od jedne godine“, zaključio je.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala